Followers

Thursday, September 16, 2010

ber'purple' di hari raya..

9/16/2010 01:32:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments


salam lebaran buat semua..

kesah lebaran aku mulakan dengan tajuk ber'purple' di hari raya yang mana tahun 2010 ini membawa kesah berbeza seperti tahun2 sebelumnya..ya..tahun ini tahun ungu dalam kesah rayaku kali ini..
kesah bermula seawal pagi raya apabila 1 family aku tahun ni mengenakan pakaian serba ungu di pagi mulia ini..aku dengan baju melayu purple 4 thn lepas punye..huhu..walaupun baju lama..namun ia masih kelihatan baru bila 1 family bertemakan ungu..hehe..

sampai umah nenek..rupanya family ucu pun pakai tema purple jugak..huhu..ucu, maksu ngan anak die..nurin..semua pakai purple..huhu..aduhai..ske btol aku..



otw gi smayang jumaat..jumpe ade 1 kete proton lame warne purple..diikuti sebuah lori besar jugak kaler purple..huhu..berturut plak tu..sampai masjid..ya allah..banyak btol ungu kat masjid ni..huhu..

memang berpurple la raya ni..nak jadi cerita lagi..cik puan yasmin juga telah mengenakan pakaian serba ungu di pagi raya tu..huhu..comey..suke2..katenye nanti aku datang sane nak beraye pun cik puan ku ni nak pakai baju ni..hehe..bagus2..




sangat suka aku bila banyaknye warna purple kelihatan dikala hari raya ini..apa specialnye purple ni??apakah aku terlalu obses pada warna purple ini..?yup..memang tepat skali..huhu..sangat obses..dan aku bertambah suka bila makin banyak warna purple keloihatan di depan mata ku..huhu..

emm..sekian untuk post kali ni..kesah raya ku berwarna purple..huhu..

Thursday, August 19, 2010

bukak pose

8/19/2010 11:51:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
8 hari dah berlalu..hari ni hari ke sembilan kita berpuasa..so maknenye da 8 kali aku berbuka puasa..emm..so far da ade variety da dalam 8 hari aku berbuka ni..

hari 1: umah
hari 2: umah
hari 3: luar ngan cik puan yasmin
hari 4: umah nenek bawak cik puan yasmin
hari 5: umah makteh kat subang
hari 6: luar..berdua ngan ibu (dzart @ 7)
hari 7: luar..sek 20 ngan ibu n shahira
hari 8:kembali ke rumah..

hmm..lepasni nak buka mana pulak eh??hmm..
(teringin nak makan kat masjid,ngan hotel plak..hehe)

release sket..

8/19/2010 11:44:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..lame btol aku tak memblog ni..sangat sibuk dengan kerja..bile kerja tak siap konfem kene maki ngan bos..biasa la..ape pun kerja..mesti kene maki ngan bos..da puas kene hambur ngan kata makian..huhu..

baru2 ni aku dapat tugas baru..kire jawatan baru la dalam opis ni..designer..haha..aku dapat job untuk siapkan design untuk packaging produk untuk usahawan miri..bahagian aku adalah seramai 9 orang..aku dikehendaki menyiapkan 3 sample brand logo beserta 3 sample labelling disign..so total 54 design aku kene siapkan dalam masa seminggu..huhu..memang all out la..ngan pc nye sebijik cam siput babi yang besepah kat depan uma aku tu..lembab nak mampus..namun aku gagahi nya jugak untuk menyiapkan kesemua design tersebut..n tepat pada masanya aku mensubmit kan kesemua design tu..huhu..lega je rase..datang keje pun hepi je..tapi cam biasa la..dok opis ni banyakla keje opis yang aku kene siapkan..

ni skrg agak rileks sket..sbb tu boley memblog ni..huhu..

Wednesday, August 11, 2010

salam ramadhan

8/11/2010 05:05:00 PM Posted by Andy Fairuz 1 comment
ramadhan kembali lagi pada tahun ini..tahun ini ramadhan aku berlainan sedikit dari tahun2 sebelumnya..ramadhan dengan suasana kerja..dan pada 1 ramadhan ini aku di hujani dengan timbunan kerja yang amat banyak..kene siapkan 54 design dalam masa 5 hari..dan ini adalah hari yang kedua..mampukah aku menyelesaikannya??huhu..

kepada rakan2, salam ramadhan aku ucapkan kepada anda semua..semoga ramadhan kali ini membawa seribu satu erti dalam memuhasabahkan diri masing2..dan sudah tentu menjadi lebih baik dari sebelumnya..insyaallah..

Monday, June 14, 2010

inilah kenyataan

6/14/2010 06:14:00 PM Posted by Andy Fairuz 1 comment
suatu perkara yang perlu kite perlu kite terima adalah kenyataan yang dah sememangnya ditentukan untuk kita..kita merancang..Allah juga merancang..tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang..semua yang ditakdirkan untuk kita adalah perancangan Allah yang ada hikmahnya dan ia pastinya yang terbaik untuk kita.

jadi sebagai hambanya kita perlu terima sesuatu yang telah di tentukan untuk kita..inilah kenyataannya..perlu kuatkan semangat dan teruskan perjalanan kehidupan ini dengan perancangan yang lebih baik..insyaallah akan ada sesuatu yang lebih baik.

belajarlah untuk terima kenyataan..

jom tengok bola

6/14/2010 04:51:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
hmm..demam puala dunia kini telah berlangsung.mana2 iklan di tv ke radio ke surat khabar ke tepi jalan sekali pun..dimana sahaja..pasti bola..dan aku juga telah memikul tanggungjawab untuk memasarkan satu produk baru iaitu Nut'Z yang mana ini merupakan projek sulung aku. produk keluaran jenama baru I-mom ini dijangka akan dilancarkan pada 18 jun ini di restoran pelita sek 9..program promosi ini adalan sempena dengan piala dunia 2010. program promosi ini dinamakan Jom bola dengan Nut'Z..

so pasni jom tengok bola sambil makan nut'Z..


ni pack Nut'Z yang bakal aku pasarkan tidak lama lagi..

Friday, June 11, 2010

bila hidung mula resah..

6/11/2010 05:56:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
hadoiyai..

ni la yang paling aku sensitip ni..bila hidungku mula bersa seperti di geletek..aduhai..gatalnye..rase nak garuk je..tapi nak wat camne kan..dalam idung..huhu..

bile da gatal tu..mule la..timbul suasana yang tak menyenangkan..huhu..asyikla sosek sane sosek sini..bersin sane sini..nak wat keje pun ta bley..da la ae kursus 3 ari ni..

resah hidung = resdung..

resdungkah aku..ahh..malas aku fikirkan..amek ubat..baik la tu..makan je soluble tu kang..

huhu..buat orang yang kat sane jangan isau kay..saye ok sahaja..

Monday, June 07, 2010

dari pandangan mata..

6/07/2010 10:14:00 PM Posted by Andy Fairuz 4 comments
dulu aku tulis blog ni just untuk menyuarakan pandangan aku..

tapi skarang seperti tak tau ape nak tulis..

sebab pandanganku kini pada die seorang..

huhu..setiap masa ada kamu..

Monday, May 31, 2010

hikayat merong mahawangsa - KRU

5/31/2010 09:22:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
saksikanlah filem epik terhebat melayu oleh KRU..huhu..gile respect la sama ini 3 orang brader ni..terbaik dari ladang..aku tunggu filem ni..


Saturday, May 29, 2010

nak gi tgk wayang..

5/29/2010 10:16:00 AM Posted by Andy Fairuz 1 comment
huhu..bosannye minggu nie..

family takde..sume gi singapore..

kawan takde..gi panjat gunung..

best buddy takde..balik kampung..

kekasey ati takde..pun da ade di rumah bersama keluarga..

aku sorang2 kat sini..cadangnye nak gi tgk wayang..huhu..prince of persia..best tu..da lame aku tunggu..huhu..tapi nak gi ngan sape..bosan tu sorang2..aduhai..emm..minggu yang gagal..huhu..apa mau bikin..

Thursday, May 27, 2010

semakin bahagia..

5/27/2010 04:23:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
aku nak bitau aku semakin bahagia..huhu..



aku bahagia bila mereka ini sentiasa memberi kasih sayang dan dorongan untuk aku berjaya..dan sekarang aku bahagia bile aku da start nak bahagiakan diorang



aku bahagia bile aku ade sorang makcik yang dah bagi aku macam2..jasanya sangat banyak pada aku..bahagia bila ade insan seperti beliau ni..



aku bahagia bile ade adek beradek yang paham kegilaan aku..same2 sengal..



aku bahagia bila pagi2 sampai opis ade orang ni yang boley aku gado ngan die tiap2 ari..kesengalan tahap dewa..



aku sangat bahagia bile ade insan yang sangat menyayangi aku..bagi sokongan utk aku..bagi kasih sayang die kat aku..support aku..hepi kan aku..n paling penting bahagiakan aku..huhu..



aku bahagia bila mereka semua da bahagiakan aku..

Monday, April 26, 2010

tanjung karang..

4/26/2010 07:44:00 PM Posted by Andy Fairuz 3 comments
hmm..en nan da bitau utk soh aku handle projek tanjung karang..aku takde transport ni..die soh aku plan untuk angkat kete..untuk peringkat awal ni..huhu..maknenye aku kene selalu la berulang ke tg karang..melayan karenah para ibu tunggal untuk di bangunkan produk keluaran mereka..hmm..so buat mase skang ni dok pening pikir..nak amek pe..teringin gak nak pakai neo..huhu..bleh ke..nanti akan ku fikirkan..yang penting skarang aku kene fikirkan tentang projek yang nak diberikan kepada aku ni..tg karang..huhu..emm..sonok gak sbenarnye aku bile dapat job ni..atleast nnt ade mase bley aku lajak sket..hehe..jumpe seseorang..emm..bukan jauh mane pun..sejam sampai la..hehe..kot snang..klu ade mase..hehe..nway..aku harap aku sendiri dapat bagi komitmen utk projek ni..insyaallah..kawan2..doakan aku ye..

Tuesday, April 20, 2010

car in red = lady in red

4/20/2010 05:05:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..suatu kejadian kemalangan yang berlaku sewaktu aku bersama en adnan di changlun..takde pape yang berlaku terhadap kami tetapi sedikit kejadian aneh telah berlaku pada kemalangan tersebut..

pagi isnin sewaktu kami bergegas ke kolej pertanian malaysia di changlun dengan kelajuan 140km/j kami memotong 2 buah kereta sekali gus..wira putih yang berada di hadapan kami dan sebuah lagi viva hitam di hadapannya..kedua-dua pemandu adalah wanita..dengan mengikut sebelah kiri..

sejurus selepas memotong viva tersebut en nan terus masuk ke lane kanan untuk meneruskan perjalanan..dengan tiba2 seorang lelaki yang agak berusia berada di tengah jalan untuk memperlahankan kenderaan kami kerana sebuah treller nak keluar ke jalan tersebut..dengan tiba2 juga kami memperlahankan kenderaan yang yang berkelajuan 140km/j tersebut..

dengan tiba2 juga terdengar bunyi seretan tayar menandakan viva yang baru kami potong tadi brek kecemasan.dalam fikiran aku hanyalah berlanggar dengan kereta kami..namun setelah melihat melalui side mirror dengan keadaan terkejut kami melihat viva tersebut ter 'tip-of'..terbalik..dengan keadaan tempat driver berada di bawah dan co-driver berada di atas..

terus kami berhentikan kereta da melihat apa yang berlaku..seorang wanita yang merupakan seorang guru berjaya diselamatkan..tetapi keadaannya kurang stabil apabila rusuk kanan nya patah..dan dia hamil 6 bulan..huhu..sedey woo..

yang lain sume selamat..dan apa yang anehnya adalah..menurut wanita berkenaan beliau melihat sebuah accord warna merah dengan keadaan sangat laju dihadapannya dan berada betul 2 dibelakang kami..menyebabkan die brek emergency..begitu juga dengan seorang lelaki berumur yang menahan kenderaan untuk beri laluan lori keluar tadi..die juga melihat sebuah accord merah dalam keadaan laju dibelakang kami dan di depan viva terbabit.namun sebenarnya tiada langsung kenderaan tersebut..kerana en adnan hanya melihat viva sahaja betul2 di belakang keretanya..dan aku juga melihat melalui side mirror memang hanya viva tersebut..begitu juga dengan pemandu wira putih yang kami potong tadi..pun mengatakan tiada kereta merah dibelakang kami..huhu..??????

dan setelah selesai urusan di changlun kami pulang ke kl..sepanjang perjalanan kami dok fikirkan apakah sebenarnya kereta accord merah tersebut..kerana pada pengamatan kami memang tiada apa kenderaan pun dibelakang kami..

adakah ia merupakan sesuatu yang lain..wallahu a'lam..

p/s: adakah car in red tadi sama seperti lady in red yang selalu menggambarkan sesuatu yang melekakan yang mengalih pandangan org..huhu..mungkin jugak..

tulis blog lagi bagus..boley kaya..

4/20/2010 02:51:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments

Jadi mewah tulis blog

Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my
2010/04/13

SIAPA sangka bermula dengan hanya memiliki blog peribadi serta menulis sekadar mengisi masa terluang, Mira Abu Bakar, 35, kini berpendapatan melebihi RM10,000 sebulan hasil daripada menulis blog.

pix_middle


Malah dengan pendapatan itu, dia mampu membeli barang berjenama mewah serta bercuti ke luar negara seperti Paris dan London. Mira juga tidak malu mengakui yang segala keperluannya daripada hujung rambut hingga kaki ditaja syarikat pengiklan. Malah kini pengunjung blognya sudah mencecah lebih empat juta orang dan di kalangan penulis blog, nama Redmummy.com menjadi blog peribadi paling popular dan menerima komen terbanyak daripada pembaca.

pix_topright

Namun menurut ibu kepada dua anak iaitu Shameel, 9, dan Melysha, 6, untuk berada pada tahap sekarang tidak semudah disangka. Ini kerana sebagai penulis blog dia terpaksa mengorbankan banyak tenaga dan masa untuk dikenali seperti sekarang.

Bercerita pembabitan awal dalam penulisan blog, menurut Mira dia menulis hanya sekadar suka-suka, seperti sebuah diari tetapi diadaptasikan secara online.

"Ketika itu saya menjadi peserta akhir untuk rancangan Fear Factor Malaysia pada 2005. Saya diminta makan testikel kambing dan badan digantung terbalik di Jambatan Putrajaya.

"Ketika itu setiap memori indah dalam Fear Factor saya coretkan dalam blog. Lama-kelamaan menjadi kemestian. Ketika itu blog peribadi masih belum popular dan saya antara pelopornya," katanya.

Menurut Mira, dia langsung tidak pernah terfikir menulis blog boleh menjana pendapatan sehinggalah suaminya Ami Shamril Kamaruddin, 35, mencadangkan agar Redmummy.com mendaftar di bawah Nuffnang.

"Ketika itu setiap memori indah dalam Fear Factor saya coretkan dalam blog. Lama-kelamaan menjadi kemestian. Ketika itu blog peribadi masih belum popular dan saya antara pelopornya," katanya.

Menurut Mira, dia langsung tidak pernah terfikir menulis blog boleh menjana pendapatan sehinggalah suaminya Ami Shamril Kamaruddin, 35, mencadangkan agar Redmummy.com mendaftar di bawah Nuffnang.

"Saya memang tidak sukakan iklan, tetapi kerana terpengaruh dengan suami saya lakukan juga. Hasilnya selepas tiga tahun menulis dia menerima pendapatan pertama daripada Nuffnang berjumlah RM90. Diikuti RM150, RM300 sehinggalah sekarang mencecah RM10,000 sebulan.


"Memang saya sangat teruja ketika itu. Tidak sangka menulis boleh mendapat duit walaupun jumlahnya kecil," kata Mira.

Pendapatan pertama menyebabkan Mira semakin bersemangat menulis. Menariknya, blog Mira menceritakan mengenai apa sahaja. Bukan hanya menjurus kepada pengalaman peribadi tetapi termasuk panduan keibubapaan, solekan, fesyen, perhiasan seperti beg tangan, anting-anting juga ulasan filem, konsert, teater serta majlis anugerah seperti Anugerah Juara Lagu (AJL), Anugerah Skrin dan Anugerah Bintang Popular.

"Inilah antara rahsia mengapa blog saya mendapat ramai pengunjung. Tambah pula pembaca tidak terhad kepada kaum ibu saja tetapi terdiri daripada pelbagai usia dan latar belakang," katanya.

Jika dulu, Mira hanya mengharap kepada iklan Nuffnang tetapi kini kerana populariti, Mira juga dijemput untuk menghadiri pelbagai acara perasmian produk terbaru seperti susu, alat solek, pakaian, salun dan spa sehinggalah alat teknologi seperti kamera dan telefon bimbit.

"Selepas menghadiri acara ini, saya diminta membuat ulasan mengenai produk yang saya gunakan di dalam Redmummy.com. Setiap ulasan yang saya keluarkan di dalam blog adalah berbayar," terang Mira yang menerima RM100,000 untuk ulasan iklan sepanjang tiga tahun menulis blog.

Dengarnya memang menyeronokkan, tetapi ujar Mira sejak menjadi penulis iklan masa tidurnya sudah tidak menentu. Ini kerana pada masa sama, dia juga bertugas sebagai Eksekutif Setiausaha di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur City Center (KLCC). Sebagai setiausaha, sudah tentu dia terpaksa mendahulukan tugas di pejabat kemudian barulah mengemaskini blog peribadi.

"Selepas waktu pejabat biasanya saya menghadiri majlis pelancaran produk sekiranya ada, waktu malam baru saya mengemaskini blog. Ada kalanya sehingga jam 3 pagi," akuinya.

Menurut Mira, dulu dia hanya membuat satu catatan saja sebulan. Tetapi sejak tiga tahun lalu dia semakin aktif menulis dan mengeluarkan lapan penulisan sehari secara penerbitan auto. Malah ada mencecah 10 catatan sekiranya ada ulasan untuk iklan.

"Saya perlu banyak idea untuk menghasilkan penulisan pelbagai. Saya juga tidak menggunakan bahasa Melayu baku dan menggunakan bahasa sendiri untuk mendekatkan diri dengan pembaca," katanya.

Oleh kerana kemeriahan serta kepelbagaian corak penulisan menyebabkan redmummy.com menerima anugerah Top Parenting Blogger untuk blog berbahasa Melayu anjuran Nuffnang serta memenangi Blog Idol pada 2006 disebabkan keceriaan blog bertemakan merah.

Mira juga mempunyai orang kuat iaitu Geng Blog Merah seramai lima orang dan mereka inilah yang akan menyelaras program anjuran Redmummy.com. Antaranya Hari Keluarga Redmummy.com yang diadakan di Putrajaya tahun lalu.

"Antara aktiviti yang dijalankan termasuk sesi perkenalan, permainan untuk kanak-kanak, sukaneka dan sesi menikmati makanan yang dibawa oleh semua pembaca blog Redmummy. Ini juga sebagai penghargaan kepada pembaca setia yang tidak putus-putus memberi sokongan kepada Redmummy.com," kata Mira.

Tambahnya, aktiviti ini mampu mengeratkan hubungan pembaca blog Redmummy.com dan secara tidak langsung menunjukkan penulis blog juga mempunyai pengaruh tersendiri terhadap khalayaknya.

Kebanyakan pengunjung setia blognya juga mempunyai blog peribadi. Ada yang bertanya bagaimana menjana pendapatan dengan menulis blog. Mereka harus mempunyai semangat yang kuat serta tidak kenal erti putus asa.

"Paling penting menjadi penulis blog tegar perlu mendapat restu suami, ini kerana banyak masa dihabiskan di hadapan komputer. Jadi jika suami memahami, segalanya akan menjadi mudah.


>>dipetik dari harian metro..

p/s:-huhu..pasni nak bergiat aktif plak la dalam arena blogging ni..kot boley jadi kaya cam redmummy..huhu..

Tuesday, March 09, 2010

ini kerja..

3/09/2010 07:09:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
saket kepala..

banyak kerja..@..takde kerja

hmm..patut kah aku cerita kat sini..

aahh..biar la..

dah tentu ini kerja..

so buat je kerja tu..

bak kata joe_boss.."ini kerja boss"

Saturday, March 06, 2010

26 hari lahir

3/06/2010 09:35:00 AM Posted by Andy Fairuz 2 comments
hari ini, sekali lagi aku berjumpa dengan tarikh yang paling aku suka sekali di mana ketika 26 tahun lalu aku baru saja melihat muka bumi ini..kini tahun ke 26 aku berjumpa dengan tarikh tu..banyak da aku tempuh..

26..satu angka yang best gak kalau nak olah..

1)2+6 = 8..dalam bhs cina katenye kaye

2)6 / 2 = 3..no fav aku tu..no gandaan 3..

3)6-2 = 4..kalau nak ikutkan lucky number aku 4.base on tarikh lahir..tak caye cbe kire..

4)kalau nak gabungkan olahan di atas.. dapatla tarikh lahir aku.. 6/3/84..huhu..

5)olahan 1 dan 2 tu ade kene mengena ngan diri aku..hidup aku..huhu..8 dan 3..

semalam detik 12 tgh malam aku pun tak pasan..sehinggalah aku dapat phone call dari someone..wish bday kat aku..huhu..sonok2..aku plak dapat call free..sakan la sembang..hehe..tapi semalam takde yang lain yang wish kat aku..melainkan dia..dats y aku ley layan sembang sakan semalam..belasah abis2an..pagi ni login fb baru dapat beberapa msg wish bday..thnx pade sesape yang wish..ingat gak korang ye..mekasey..doakan kejayaan aku..huhu..

anyway anyhow..bday aku tahun ni semestinya disertakan dengan azam dan impian yang nak aku capai selepas ni..azamnya dah tentu nak jadi lagi baik,nak jadi lagi hebat, nak jadi lagi kaya, nak jadi lagi pandai,nak jadi lagi berilmu,nak jadi lagi dinamik..yeah ydc..hehe..pendek kate nak jadi yang lebih la semuanya..lebih dari apa yang aku ada sekarang.bukan tak cukup dengan apa yang ada..cuma nak menambah baik keadaan diri agar berada pada tingkat seterusnya..

misi tahun ni..of course nak ade kereta..hehe..nak tercapai da..insyaallah takde aral keluar la aku sebiji kereta..hehe..nak keluarkan gak sebiji kete lagi untuk ibu..insyaallah dalam tahun ni jugak..targetnya dalam separuh tahun pertama..huhu..

seterusnya nak beli umah..hehe biar betul??yep..nak kumpul aset..nanti da siap tinggal tuai hasil je..tu pun nak tercapai da..da bagi name utk book umah kat s.alam ni gak..hehe..

dan seterusnya..nak wat saving dwet..huhu..simpanan mase depan..emm..mase depan yang indah..hehe..ade la target simpanan aku untuk setahun ni..dan aku harapkan ianya terlaksana..insyaallah..

last but not least..kawan2, sedara mara atau sesape saja yang bace blog ni..mohon doakan apa yang aku hajatkan ni tercapai..emm ok..salam..

Wednesday, March 03, 2010

ketidaktenteraman jiwa

3/03/2010 02:51:00 PM Posted by Andy Fairuz 4 comments
aku sedang mengalami ketidaktenteraman jiwa..

tolong aku..hilangkan ketidaktenteraman jiwa ini..

ketidaktenteraman ini terus ada selagi ketidaktenteraman itu tidak ditenteramkan..

tolong aku..tenteramkan jiwa ini..

Friday, February 26, 2010

confirm close

2/26/2010 10:03:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
bile mind set kite kate close..so confirm close..

smalam aku jumpa farah..budak chaoi kat s.alam yang aku take over..die nak jumpe sebab nak share masalah dia ngan member bilik die..die sedikit down bile kawan sendiri tak ley time die apatah lagi bila nak ajak sekali buat bisnes..setelah mendengar cerita darinya aku terus membuka mula untuk membuka bicara aku sebagai seorang leader yang bertanggungjawab ke atas anak buahnya. namun dalam pada aku dok motivate die..sorang member die yang die ajak jumpe malam tu tetibe muncul..

sambil mengapplykan law of attraction..aku mula rapport prospek...aku tak sangka pula untuk closing sesapa pun malam tu..aku tak prepare pape pun..no paper..no pen..anyway aku set mind aku nak close die jugak ..

aku bukak minda die kenapa bisnes..kenapa network..then aku mula start citer..tanpa menggunakan pen dan kertas.aku cuma menggambarkan presentation aku dengan gelas2 yang ada di atas meja makan kat kedai mamak tu..

walaupun sedikit blur..nampaknye dia paham..tapi aku tetapkan mindset aku untuk close die..presentation telah aku habiskan..4 step telah aku jelaskan..soalan terakhir aku tanye..bile ley register..dengan rase senangnya dia cakap..boleh, nak register..jauh dalam hati aku rasa syukur sangat2..walaupun presentation aku tanpa preparation pape..namun cukup untuk buat die di close..alhamdulillah..

Thursday, February 25, 2010

kantoi

2/25/2010 05:53:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
kantoi

mengikut pandangan aku

bermaksud;
1)telah diketahui orang.
2)keadaan yang teruk.

contoh ayat:

1)
-john telah terkantoi dengan emaknya kerana menghisap rokok.
-gambar karim bersama skandelnye telah terkantoi oleh aweknye sendiri.

2)
-"weh result aku kantoi dowh", kate minah kepada kawan2nya..
-"kantoi la aku camni..asgmt aku tak siap lagi ni.."rungut hati jamal..

huhu..pe kene mengena kantoi nidalam entri aku ni..huhu..yang pastinya..bila kantoi setiap pada kita pasti ada jawapan atau alasan yang tersendiri untuk menghadapi situasi tersebut..jadi..lu pikir la sendiri

Saturday, February 06, 2010

Jawatan kerja..

2/06/2010 11:16:00 AM Posted by Andy Fairuz 3 comments
kadang-kadang aku konfius dengan jawatan aku kat tempat kerja aku ni..

dalam pengesahan kerja aku nye jawatan eksekutif ICT yang ditugaskan untuk menjaga website company..jaga sistem company..wat kerja2 mendesign sebarang bentuk design..ok la tu..stendet..

tapi sepanjang 5 hari di bulan februari ni aku telah mengalami perubahan kerja yang sepatutnya aku lakukan..antaranya..

Lelaki faksimili - fax man..(aku tak tau nak bagi name ape da)
kerja aku adalah jadi tukang faks surat..bukan sket2 punya..tapi berpuluh surat aku kene faks kan..bukan semua pun ade..kadang2 salah nombor la ape la itu la ini la..da kene dok kat depan mesi faks tu je selalu..

Lelaki pengimbas - scan man..(d itu je yang boley aku bagi name)
satu lagi tugas aku..untuk men'scan' sebuah modul kursus sebanyak lebih kurang 90 mukasurat..gile ape..kate boss aku,"ok la kan..dari awak nak taip 90 muka ni..baik awk scan kan??"huh..aku pun dengan rase rendah diri sebagai 'employee' ni berkate.."betul gak tu..baik boss..saye akan buat"

last but not least..

Pemandu lori - lorry driver..(ha ni memang betul status nye..)
sebab nak tolong cover brader tempat kerja aku ni yang tetibe tak ley nak datang sebab kene berubat sebab sakit..aku plak yang kene bawak lori..dalam lori tu ade khemah2 untuk pasar malam..so aku kene bawak lori tu bersama la 2 org budak selaku pekerja memasang khemah..mase pergi aku bawak..nak anta balik pun aku kene bawak..huhu..gile ah..mak aku pun tak tau ni..tau die mau bising die..

huhu..da name pun pekerja..kene la ikut arahan..boss da suruh..hehe..

pada aku..lagi baik kite sendiri jadi boss..freedom..buat network lagi bagus la....huhu..jom ramai2 kita buat network same2..yang penting bulan depan pasti Mazda RX-8..tunggu....

Wednesday, January 20, 2010

20 hari selepas tahun baru

1/20/2010 06:25:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
salam..

huhu setelah 20 hari tahun baru 2010 baru aku mampu untuk mula menulis sesuatu dalam blog ni..bukan taknak tulis..tapi asal aku nak tulis je ade keje..asal ade keje je aku nak tulis..tu yang malas tu..

tapi arini aku nak share gak..

cerita tahun baru aku di puncak gunung bunga buah..huhu..dengan ber'view' kan genting highland..aku gerak dari kl ngan min, chaoi, faizal n sorang membe kei..start trekking pukul 1145 malam..15 minit sebelum tahun baru..kire tengok bunga api tengah trek la..best nye trip ni sebab ade yang teman aku..huhu..chaoi pun ade yang teman die..so fair n square la..hehe..sampai puncak lebih kurang kol 5 pagi..terus tido..seronok je kat atas puncak..hehe..

balik pulak di sambung ngan cerita sedih..sedih??huhu..eksiden..ha??eksiden??ye eksiden..asyikla eksiden aku ni kn..tapi nak wat camane..redha je la..da la..malas aku nak cite pasal mende yang tak best ni..da setel da pun..ni tgh tunggu kete siap je..

ceritanya skarang aku seronok ngan kehidupan aku..ye memang tak terlalu senang dengan kemewahan..sebab aku still lagi menceri kesenangan hidup ni..ade duit banyak..bawak kete besar..tapi cukup buat aku bahagia..hehe..mak aku pun da sronok ngan kehidupan aku skang..tapi pada aku ade lagi misi yang perlu aku selesaikan..

azam tahun baru ni da pun aku set kan..aku harap sangat ianya berjaya..insyaAllah..aku taknak target jauh2..yup memang plan mase panjang tu da ade..tapi plan mase dekat ni lebih ditumpukan..so dat plan mase panjang nnt senang untuk kita capai..huhu..

harapan aku..pada semua orang..semoga anda semua senang dengan aku..doakan aku berjaya..hmm...kereta impian aku tu..tolong..kawan2..doakan aku untuk memilikinya..huhu..kan best kalau kawen sok datang bawak RX-8..huhu..baru ade style..hehe..so doakan ek..tu je la coretan di awal tahun ni..

p/s:tak sangka plak harini aku start tulis blog ni..mungkin ade yang anggap entri aku kali ni lain atau special..tapi ianya sekadar entri di awal tahun..aku bahagia..