Followers

Thursday, October 30, 2008

Bengkel Interaktif : Penulisan Novel Islami & Majlis Perasmian Forul Lingkar Pena (Malaysia Chapter)

10/30/2008 02:49:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
Program "Bengkel Interaktif : Penulisan Novel Islami & Majlis Perasmian Forum Lingkar Pena (Malaysia Chapter)" will be held on 16th of November 2008 at Residence Hotel UNITEN Bangi. This program will be fully conducted by our hounourable guest Sasterawan Dunia Islam, Habiburahman or Kang Abik (writer of the phenomenon islamic novel Ayat-ayat Cinta & Ketika Cinta Bertasbih) and his team.
Those who interested to join this program are advised to buy the entry ticket in advance. Ticket can be bought through our "web store". Do not hesitate to contact us if there are any inquiries.
or payment can be made via cheque payable to AKAR BINA TRAINING & CONSULTANCY
or company AL RAJHI account 12200-10803-70153
or personal CIMB account 1226-0029328-524
Investment : RM230 (student), RM350 (public)
Package: 1) Morning Coffee 2) Breakfast 3) Lunch 4) Tea Break 5) Certificate (exclusively signed by Habiburahman el-Shirazy)
Agenda: 1) Opening Speeches will be delivered by Managing Director of Akar Bina & President of Forum Lingkar Pena
2) Doa & Tilawah
3) Writing Workshop
4) Ramah Mesra with Habiburahman
Please contact our secretariat tel/fax 03-89221875 (office hours)
or email us akarbina@gmail.com
note: Fax us your transaction slip as a prove of payment. Bengkel will be conducted in Malay

Thursday, October 16, 2008

Tragedi Oktober

10/16/2008 01:57:00 PM Posted by Andy Fairuz 4 comments
huhu..ni baru betol eksiden..ye..aku eksiden..

lepas balik dari jumpe chaoi,latip,mail kat khulafa, aku balik ikot jalan dalam..niat nak beli topup kat sek 18 tu..mase kat trafik lite 16 aku da terpikir da kalau la brek aku tak makan time ujan cam ni naye..lepas trafik lite tu aku terus meluncur nek kete charade oren ku..huhujalan kat situ lengang..takde kete..lepas je shell sek 17, pada kelajuan lebih kurang 60 km/j tiba2 aku ternampak jalan dihadapan aku naik air..bukan lopak..tapi kesemua jalan dinaiki air.aku brek..huh..memang tak makan..jalan basah..aku menggelunsur ke depan yang mane ade selekoh sket didepan tu..aku pusing stereng ke kanan,sebab selekoh tu kekanan..tak makan jugak..kete terus meluncur terus kedepan.seketika kemudian tetiba kete aku mula ikut arah pusingan tayar kekanan..aku tak dapat buat ape2..terus langgar divider jalan..aku tercampak kedepan..kepala ku terhantuk pada cermin depan..abis sume cermin pecah akibat hantukan tu..kete aku terberhenti bila terlanggar tiang lampu..kalau takde tiang lampu tu aku da tercampak kedepan dan menanti di depan ade lori besar..aku berdiri dari dalam kete dengan kepala terkeluar ikut tingkap depan..

kepala aku berdarah..bukan darah menitik..tapi darah mengalir..macam air paip..memang takleh tahan lagi darah tu..aku just biarkan ia mengalir..penuh muka berlumuran darah..dengan tangan penuh darah, aku capai henpon dalam poket suar aku terus call ibu..ibu tak angkat..huhu..kejap pastu ibu call balik..

ibu: elo..
aku: bu, abang eksiden..
ibu: ya allah..
aku: kepala berdarah
ibu: ya allah..awak kat mane?
aku: sebelom shell sek 17..datang cepat..

setiap orang yang lalu aku panggil mintak tolong..adela beberapa orang yang tolong kuar kan aku..kaca memang takley cakap la..penoh dalam kete ngan darah aku..kalau tengok pada darah aku..macam takde harapan..mase nak kuar kete tu aku capai kain serban yang ade dalam kete tu balut kepalaku yang berlumuran darah..aku dok tepi jalan..aku call chaoi plak..bitau yang aku eksiden..

lebey kurang 10 minit pastu ibu datang ngan ayah..ibu kuar ngn ayah dari kete dalam keadaan cemas..terus aku masuk kete nak gi klinik..






dalam kete nak g klinik..baru pas eksiden ni..

sampai klinik..doktor takley nak wat pe..lepas bukak je balut serban aku tu terus aku rase nak pengsan..tapi aku kuatkan diri aku..tahan supaya tak pengsan..terus doktor balut pale aku ngan bandage..doktor kat klinik tu tak ley nak buat..die soh ke demc..



lepas kuar dari klinik

so aku terus ke demc..sampai sane terus nurse tu siapkan aku..hehe..bersihkan s
egala darah yang melekat kat tubuh badan aku ni..lepas bersih sume barulah doktor mulakan kerjanya untuk mengerjakan kepala aku..tapi setelah balu dikepalaku dibuka, huh..'deep..deep' kate doktor..di balutnye kembali kepalaku doktor bitau kalau nak wat gak kat demc kene ade RM3000++ dalam tangan..huhu..mane nak cari..emm..nak taknak kene gi hospital gak..aku gi hospital universiti..kt pj..ambulan pun datang..terus dibawaknye aku ke hosp univ..

dalam ambulan

lebey kurang kol 3 lebey..aku sampai di bhgian kecemasan hosp univ..sampai sane terus diambilnye darah aku..tunggu lame gak..sampai pale aku ni rase berat..pening sangat..dibawaknye pulak ke bilik x-ray untuk di scan nye pale otak aku ni..emm..semuanya ok..takde yang crack..

lebey kurang kol 5.30 pagi baru aku di tolak ke bilik jahit..huhu..doktor pompuan yang merawat malam tu memulakan kerjanya..comei lak tu..huhu..lepas dibukanya nya balutan..darah masih lagi mengalir..banyak plak tu..untuk mengurangkan rase sakit..doktor bius kpala aku ni..huh..dia punya saket..tak hengat..aku tahan kan aje..agak2 aku la..4 kali kot di biusnya kpale aku ni..lepas lebeh kurang 20 saat rase kebas mule rase kat kpale ni..tak rase pe2 pun bile doktor tu usik tempat yg cedera tu..emm..

'huh..luka kat kpale awak ni tak cantek la..',doktor
'hah..tak cantek?luka pun ade cantek tak cantek ke?', aku
'ye la..tak lawa kalau nak jahit..tapi saye jahit gak la mane yang boley',doktor

dijahit nye kpala aku yang terkoyak ni satu persatu..


'tik' benang pertama dipotong..'satu'..aku mengira.
'tik' benag kedua pulak..'dua'..aku sambung mengira.
tik..tik..dan tik sehinggalah ke benang ke 11..huhu..
sebelas jahitan aku terima..dan hasilnya


11 jahitan

setelah bertarung nyawa

aku kuar dari bilik tu kol 6 lebey..terus ayah aku datang amek aku untuk dibawak balik..dan untuk ari tu aku cuti..seminggu gak la aku cuti..huhu..

Wednesday, October 08, 2008

Salam Eidul Fitri

10/08/2008 03:29:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments

huh..sangat lama aku tak bersuara..emm..aku gagahkan jugak la diriku untuk berkata-kata pagi ni..cerita yang aku kumpul dari bulan lepas..huh bulan lepas tu..memang lame aku tak bersuara..

apa yang aku nak share ialah kisah aku sepanjang bulan puasa lepas.hasrat untuk mendapakkan tapak untuk berniaga masa bulan puasa akhirnya tercapai bila aku dapat tempat di bazar anggerik de'mara kat anggerik mall..huh..jalan terakhir untuk aku berniaga..emm dengan sewa RM 250 sebulan aku terus grab peluang ni..jual ape blakang kire..modal permulaan memang takde..mane nak cekau..makteh setuju bagi modal buat bayar sewa tapak..aku chaoi ngan latip bertiga setuju untuk jaga tapak tu..kitorang jual kuih raya..makteh nak tambah 1 tapak lagi..kitorang gak jaga..jual baju budak..ok la..tambah lagi jualan..berkonsepkan uptown,tapak tu beroperasi dari jam 9 malam sampai 3 pagi..so lepas buka je kami terus bukak kedai..meniaga sampai 3 pagi..pas tutup kedai terus g sahor..memula tu memang agak suram..maybe orang taktau lagi..tapi lepas 2 minggu alhamdulillah..sambutan agak menggalakkan..

ramai gak kami kenal..aku puas wat free show magic aku..smp ramai antara peniaga kat situ kenal kami dengan magic..huhu..meniaga di bulan puasa ni memang boleh thn hasilnya..boleh la untuk cari makan..tapi bukan senang nak cari duit..walaupun boleh tahan,tapi nak tak nak memang kene tahan ape jugak ujian yang datang..huhu..dan akhirnya..lepas sebulan..hasil yang kami terima alhamdulillah mampu membuatkan kami tersenyum gembira.


ibu: abang, bile nak g tempah baju tu?
aku: emm ye la nnti abg pegi la..

emm..malam raye tak meniaga..ape punye organizer la..malam tu la banyak sales..takpela..atleast bley rehat dimalam raye..esok pepagi raya aku bersiap..baju melayu aku tahun ni sama je warna ngan tahun lepas..coklat..huhu..mmg la..baju tahun lepas aku pakai..baju tahun ni punye..tak dan nak gi tempah..bukan sebab pe..kain sebulan seblom puasa da g beli..tapi malas nak g tempah..last2 kain kemana baju kemana..pakai tahun lepas punye..baju jalan raye pun tak sempat beli..sebok ngan meniaga..



kesah pagi raye tahun ni same ngan tahun2 seblomnye..takde yang laen..yang bezanye cume tahun ni aku gi umah nenek naik kete sendiri..charade aura ku yang berwarna oren myvi tu..kete ayah penoh da..shahira naik ngan aku..sampai umah nenek pun ceritanya sama..cuma tahun ni ramai sket bilangan ahli keluarganya..maklumla..rmai sepupu da kawen..bahagia aku tengok masing2..aku??nnti dulu..huhu..

kesah yang same pada petang raye..balik umah nenek klang..huhu..sampai2 tengok canon eos 450D depan mata tengah dok relaks tepi penjuru dinding umah nenek..apa lagi..aku pun lenjan la kejap sementara paksu takde..die la tuan empunya camera tu..huhu..memang best la kalau ade camera tu..mmg aku impikan untuk ade sebuah SLR milik aku sendiri..

huh..pada aku..raya tahun ni kureng meriah la..taktau ape yang kureng..mungkin perkara sama berlaku tiap tahun..tu yang jadi boring tu..cuma satu yang aku boleh katakan best..pengalaman berniaga bulan puasa membuatkan pagi raye habuan hasil perniagaan aku terima..huhu..dapatla extra duit raya..emm...mintak2 la duit untuk srissb yang aku wat dulu masuk..huhu..makin bertambah duit raye aku..