Followers

Wednesday, March 16, 2011

Hikayat Merong Mahawangssa

3/16/2011 09:29:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
kalau dulu entry aku pernah memaparkan video trailler filem MHH ini..tapi entry kali ini pula akan mengupas kisah disebalik filem ini..sudah semestinya aku dah tengok filem ini..hujung minggu lepas bersama family..di sunway pyramid..tiket kol 3.20 petang..disebabkan risau tiket habis memandangkan sambutan yang sangat menggalakkan, kami da book siap2 tiket tersebut menerusi online..

so sepanjang filem ditayangkan..fokus utama untuk melihat sendiri sejauh mana kehebatan filem ini tidaklah terlalu diganggu oleh penonton lain..cuma kekadang ade gak suara2 sumbang yang wat bising plak dalam panggung..sakit btol ati..yang lain so far ok..

ok..lets comment on the film..emm..so far ok..not bad..n boleh dibanggakan..ya..sebab inilah satu-satunya filem malaysia yang telah menghasilkan filem epik yang berstendet filem epik antarabangsa..stendet yang aku maksudkan bukanlah stendet 'kualiti' filem antarabangsa..tapi jenis filem nye setanding filem luar negara..yelah..kalau dulu filem epik kita nampak sangat macam melayu..dari segi pengolahan cerita tu nampak sangat macam filem2 biasa..tapi HMM ni, dari segi pengolahan ceritanya tu da nampak cam filem epik luar negara..da nampak macam filem Troy, Gladiator, dan sebagainya..

tapi dari segi kualiti filem tu aku tak berapa nak bagi positive comment lagi..yup aku akui sememangnya kita sangat baru..thats y aku kata boleh dibanggakan..kesan cgi yang digunakan memang baik skali..tapi pada aku untuk memperlihatkan ianya lebih real..penggunaan cgi itu sepatutnya di pertontonkan dengan seminimun mungkin..walaupun ia digunakan dengan banyak skali dalam sesebuah filem..

betullah kata yusri kru..filem ni bernilai 8 juta..sebab sedikit bergantung pada cgi tu..tapi kalau nak lagi nampak lagi hebat..ia sepatutnya bernilai 20 juta..kerana penggunaan props yang lebih real akan digunakan ditambah dengan penggunaan cgi..

lagi komen aku..pendapat aku lagi hebat kalau filem ini menggunakan lagu latar yang diciptakan khas untuk filem HMM ini sahaja..sebagai contoh..filem pirates of the carribian..background music nya sungguh asyik didengar..sesuai dengan setiap aksi yang dipaparkan dalam filem tersebut..pendek kata setiap babak penting ade soundtracknye sendiri..mesti lagi best..tak la bising kita dengar dengan background music yang kuat..

akhir kata dari aku..filem HMM ni memang hebat dan boleh dibanggakan..tetapi masih jauh untu diletakkan setanding dengan filem antarabangsa..n aku memang tunggu2 akan release nya filem ini..ternyata tidak sia-sia..semoga banyak lagi filem2 seperti ini dilahirkan di malaysia ini oleh anak tempatan..dan semakin baik kualiti yang ditonjolkan..

So bintang yang aku boley bagi..3.7 dari 5 bintang..

tahniah Nd

3/16/2011 12:36:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
awal bulan lalu aku dikejutkan dengan 1 panggilan dari CareerExcell Johor..bila melihat no yang tertera pada hp aku, aku da tau tu panggilan dari sana..sebab pangkal no tu 07..tyme tu tgh lunch dengan sume officemate kat bob corner seksyen 18..baru makan 3 suap..hp aku bunyi..aku pickup call tu..

izzah careerexcell:nd, awk ade dapat pape info tak pasal interview ritu??
aku: uik..tade plak..knape eh..??
izzah careerexcell: ye ke..tp sy dapat tau yang awk dapat keje tu..
aku: ha??dapat??biar btol..tade pape brite pun..
izzah careerexcell: haah..awk dapat..p.i.c tu bitau saye yang awk short listed..
aku:biar betol..linda (p.i.c) tu takde call or bgtau pape pun..short listed je la ye..
izzah careerexcell: eh tak..die memang nak awk keje situ..n die nak awk report pd 1st April..
aku: uik..sy kene dapat offer letter tu dulu..so baru ley sy wat surat resign..notice sebulan..
izzah careerexcell:ok2..nanti pape sy update awk..nway congrates..

wahaha..terus tade mud aku nak makan aritu..bukan pe..just tekejut sebab dapat tawaran kerja kat HeiTech Padu tu..huhubukan senang beb..selang 2 ari lepas tu izzah call lagi..

izzah careerexcell:nd..confirm awk dapat..diorang da confirm kan kat sy..n surat tu diorang akan prepare..
aku: ha..ok2..pape pun sy kene tunggu offer letter tu dulu..
izzah careerexcell: ha ok..so skarang awk da bleh prepare surat resign la eh..nway congrates again..

hahaha...lagi skali tahniah dari die..huhu..tekejet nye aku..n tak sabar aku nak wat surat resign tu asenye..n last week..7 aribulan..linda (p.i.c) tu call aku..confirmkan pasal tawaran keje yang aku dapat tu..die soh aku datang ofis die kat usj tu amek offer letter..

next day tu tyme lunch hour aku lari jap..gi opis die..amek offer letter tu..tunggu punye tunggu akhirnya dapat jugak..huhu..betapa seronoknye aku..huhu..tak sabar nak buat resign letter plak..balik ofis balik terus aku buat surat resign tu..

tanggal 9 mac 2010..dengan gigih dan gagahnye aku pegi ngadap bos kesayangan aku tu..haha..anta surat resign tu..huhu..cuak seyh..bincang..explain lebih kurang..dan dengan rase seronoknya aku bila dia dengan rase berat ati terpaksa melepaskan aku..dan dengan rasa berat ati jugak di menyain surat aku tu.."Diterima"..

Alhamdulillah..akhirnya..berkuatkuasa 7 April 2011..i am no longer with Interlink Impact Holding Sdn Bhd..dan akan mula berkhidmat sebagai Software Developer a.k.a programmer di HeiTech Padu Berhad..

hmm..kire adiah bday la ni..huhu..n cik puan yasmin plak bagi adiah signature pen kat aku..huhu..memang macam nek pangkat la kan..hehe..