Followers

Friday, November 29, 2013

Blog dan lelaki..

11/29/2013 07:05:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments

Bila bicara soal dunia blog ni orang mungkin beranggapan seseorang tu ada keunikannya tersendiri..dia bebas bersuara..bebas melontarkan idea..bebas untuk berkata apa sekalipun..walaupun di dunia nyata kadang-kadang merekalah yang paling bisu sekali..then melalui blog ni lah kita boleh tau ape yang tersirat dalam kepala otak mereka ni..

Di dalam dunia yang bergerak pantas skarang ni..semua atas talian je..huhu..online..segalanya online..nak cari resepi..gugel..nak kawen..gugel..nak cari awek/balak..gugel..i mean..online la kan..fb/twitter/insta..macam2 lagi la..apa lagi??nak exam..gugel..nak cari jalan..gugel..nak meeting..nak dating..nak something..semua online..dan semakin banyak yang mencari maka semakin banyak la yang dikongsikan kat online ni..ada saja fb page yang bagi offer jualan barangan terbaru..baju baru..macam2 la..x kurang jugak kongsikan cerita artis tu..artis ni..kat laman2 blog hiburan..ada jugak yang kongsikan perjalanan  cerita kisah perkahwinan mereka melalui blog personal mereka..dari mula kenal..sampai dah beranak pinak..banyak yang dikongsikan..orang yang blaja ekonomi akan cakap..bila ada demand maka adalah supply..betul x??

ok..aku telah pun berkecimpung dalam dunia blog ni lama dah..x ingat la pulak bila kan..tapi lama dah...tapi aku bukan seorang blogger tegar..kalau dulu nak kata rajin tu x la jugak..tapi tiap-tiap bulan tu boleh la nak adakan atleast 1 post..dan semakin lama semakin tak ber'update'..alasannya..macam biasa lah..bizi..malas..xde idea..huhu..skarang ni pulak disaat aku menulis ni..datanglah pulak kerjinannya..hehe..



sekian lama menceburi dunia blog ni aku perhatikan semakin lama semakin banyak blog-blog baru muncul..blog hiburan mahupun blog personal ni..aku xnak sentuh bab blog hiburan ni..sebab memang mereka mempunyai target reader mereka tersendiri..yang aku nak cerita sini adalah blog-blog peribadi ni..semaki ramai dikalangan rakyat Malaysia ni rajin menaip..menulis..dan melontar idea..dan kebanyakannya datang dari golongan kaum hawa..golongan wanita..perempuan..gadis..dan seumpamanya..jarag sekali kita lihat blogger lelaki..bukan xda..tapi amat kurang..

kalaupun ada blogger lelaki..jarang sekali yang berkongsikan kisah peribadi mereka..hehe..of course la kan..lelaki..berbeza dengan blogger perempuan ni..kebanyakan nya akan berkongsi cerita peribadi mereka.. arini jalan tersepak batu..pagi tadi selipar putus..semalam pipi tumbuh jerawat..camtu la lebih kurang..tapi bagi seorang blogger lelaki lain la sket..bukan xda...ada jugak yang camtu..aku pun kadang-kadang berkongsi cerita-cerita yang macam tu..tapi kebanyakan akan bercerita tentang pandangan dari kaca mata mereka sendiri..apa idea mereka..apa isi hati mereka..contohnya..emm..macam apa eh..haa..macam post aku ni..ni adalah pandangan aku..tentang blog dan kaitannya dengan seorang lelaki..

pada pandangan aku..bila aku bercerita tentang topik sebegini..aku nak jugak tau pandangan mereka diluar sana yang baca blog aku ni..tapi ni adalah pandangan aku..dan perkongsian sebegini pada aku boleh buatkan kita lebih berfikir..memang tak dinafikan la kenapa perempuan suka akan cerita macam aku katakan td kn..well u know girls..gosip sane..gosip sini..cerita sana..cerita sini..but no big deal la kan..its up to them..sukati diorang la nak cerita apa pun..atleast mereka boleh share cerita yang mungkin ada manfaat kepada orang lain..bagus jugak sebenarnya..



oklah..kepada semua blogger yang baca blog aku ni..selamat berblog..jangan malu utk kongsikan apa yang sepatutnya anda kongsikan dalam blog anda..jangan segan untuk luahkan idea..

p/s:sebenarnya aku tercari-cari jugak..topik apa yang orang lelaki tulis untuk post dalam blog mereka..apa yang mereka bualkan..apa yang mereka kongsikan..

Petzl All Sports Night Trail Run 2013

11/29/2013 05:39:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
Hari tu aku ade jumpa gman sembang2..then dia ada sebut pasal satu event yang akan di adakan di Putrajaya hujung bulan Disember ni..dan dia mintak aku registerkan untuk dia..then nnt akan dapat headlamp..berikut adalah event tersebut..


Event Name: Petzl All Sports Night Trail Run 2013..
Date: 28 December 2013
Time: 8.30 pm..
Venue: Taman Cabaran, Precint 5, Putrajaya


Actually event ni adalah event larian sejauh 10km. Dengan yuran penyertaan sebanyak RM85 peserta akan dibekalkan dengan Racekit iaitu sehelai tshirt event, PETZL Headlamp Tikkina yang berharga RM89..huhu..ok la tu kan..
PETZL Headlamp TIKKINA

kalau nak di ikutkan nak berlari sejauh 10km tu memang aku x mampu..tapi nak dapat headlamp tu la mission utamanya..hehe..tapi kalu nak masuk race tu pun ok jugak..emm so kene la training lari 10 km ni..huhu..agak payah gak tu..xpe la..pelan2 kayuh..

terdapat 3 kategori dalam race ni..lelaki terbuka, wanita terbuka dan lelaki senior..semua 10 km lari..terdapat 10 pemenang setiap kategori..1 - 5 dapat cash..6 - 10 dapat medal..xpayah nak target menang la kot..hehe..target masuk pun da cukup ok..

untuk register anda bolehlah layari MYraceonline segala maklumat ada tercatat disitu..tapi xtau la skrg ni open lagi ke x..hehe..ok..

okeh..sape yang dah register tu..jumpa anda disana... :)

Wednesday, November 27, 2013

Travelog - Santai Krabi XPAC 14 - 16 September 2013 (Part 4)

11/27/2013 08:31:00 PM Posted by Andy Fairuz , No comments
okeh..bersambung kita di bahagian ke 4..

16 September 2013

hari ini adalah hari terakhir kami..hari terakhir kami berada di Krabi dan jugak di Thailand. Perjalanan hari ini agak panjang..so kami bermula lebih awal. Seawal jam 830 pagi waktu Thailand kami semua telahpun bersiap sedia..barang2 telahpun di pack..segala souvenir yang dibeli telah pun di pack jugak..sebelum kami check-out..sempat jugak bersarapan pagi tu di chalet..perjalanan agak lama harini..so kami makan dulu..

sebelom balik..breakfast dulu..
last gambar sebelum meninggalkan Thai Villa
 Perjalanan balik kami bermula..terus meninggalkan pekan Aonang dan seterusnya wilayah Krabi. Perjalan kami terus ke wilayah Songkhla. dimana terdapatnya pusat pentadbiran bagi wilayah itu. Di Songkhla memang tak sah jika tidak bergambar dengan patung mermaid di tepi pandai tu..

ni la patung mermaid di Songkhla tu..
Amek gambar dulu..
Semangat Hari Malaysia 16 Septmber..
melayan mermaid..
setelah puas bergambar dan makan aiskrim..perjalanan diteruskan ke kota Hatyai..tujuannya hanya satu Shopping!!!..hehe..sampai je hatyai terus cari restoran halal di sana..makan..betul2 di tengah bandar Hatyai..kami singgah makan di Restoran Hamid..makanannya tak jauh beza ngan makanan kat malaysia..ade nasi goreng kampung..nasi paprik..tomyam..macam2 lagi la..harga pun boleh tahan laa..masih boleh diterima lagi laa..

Singgah solat dulu di sebuah surau di Hatyai..
menunggu makan..lapoorr..
order makan dulu..
makan jari je..lapor sangat..
pikir nak makan ape??
brader amek order tu pun pakai baju same..
ape ke  hey nye yop..
lapor betui ghopenye..
order la cek oii..
tapa kenyang dah..hehe
dating berdua je ke..
orait..setelll..
licinn..
nin diaa...salah satu restoran halal kat hatyai tu..
Lepas makan..aktiviti terakhir sebelum pulang ke Malaysia..yeaa..Shopping timeee!!!..masing2 berpecah ngn grup masing2..macam2 yang dapat..dari tshirt sampai ke keychain..macam2 jenis ade..

khaulah jugak nak shopping..
cuba..jangan x cuba..
pilih jangan x pilih..
cari..jangan x cari..
siot..amek gambar ngan awek shampoo..
Fy berehat sebentar..minum air..nice shot by RJ..
 Setelah semua selesai membeli belah..siap dengan barangan masing2..semua peserta berkumpul di untuk menaiki bas.. kami menaiki bas Super VIP..bas Konsortium 2 tingkat..memang VIP bas ni..bayangkan dalam bas ade plug..hehe..boleh cas hp..pastu dapat selimut sorang satu..huhu..

duk tingkat atas la der...hehe..
 lebih kurang jam 8 malam kami bertolak dari hatyai..terus keluar dari thailand..keluar ikut bukit kayu hitam..check passport kat sane..then terus ke changloon utk makan malam plak..sempat layan char kuey teow dulu kat blakang restoran mamak kat sane..hehe..

lepastu..naik bas..terus x sedar ape dah..hehe..bangun2 je da sampai kl..smpai kl lebih kurang pukul 5 pagi..semua muka kepenatan..kami pihak urusetia bagi brief sket..cakap terima kasih..then semua pulang ke rumah masing2..

kepada sesiapa yang baca entry ni..dan anda berminat utk buat program ke thailand..boleh hubungi saya..kita boleh create event utk anda..pada harga istimewa..okeh..

kita jumpa lagi dalam entry yang lain plak eh..

wassalaam...



Tuesday, November 26, 2013

Travelog - Santai Krabi XPAC 14 - 16 September 2013 (Part 3)

11/26/2013 02:02:00 PM Posted by Andy Fairuz , No comments
bersambung part 3 pulak..

15 September 2013

di hari ketiga..perjalanan hari ini adalah full day dengan aktiviti..aktiviti ape ye..hari ni kita bermain dengan air..full day trip 4 island di sekitar Aonang, Krabi..disini lah kita boleh tgk tmpat paling famous kat krabi ni iaitu Poda Island..

pagi tu kami pihak urusetia..g keluar cari breakfast dulu..di warung2 berhampiran..not bad  jugak makanan sarapan pagi kat sini..di thailand xde nasi lemak or roti canai ke ape..tapi diorang makan nasi..nasi yang agak berat jugak la..dengan lauk ayam..sedaapp..

lepas semua da selesai breakfast..masing2 bersiap utk aktiviti hari tu..iaitu island hopping..kami dibawa ke pantai dengan sebuah lori kecil..dan terus menaiki long tail boat..
bersiap menuju ke pantai..

ok nak sampai dah..

lepak dulu semetara tunggu boat..

ok jom..boat da ready..
orait..masuk boat sume..
aku, zack, chaoi..
ni boat aku..ade 18 orang..
menikmati keindahan laut..
chaoi si pelakon..cover muke...ade shooting nnt..
menunggu boat..
ni boat satu lagi..

tapa yg kuat..
jom kita ke pulau..
ok..4 island yang  kitorang lawati adalah..poda island (land mark krabi laa...), chicken island (snorkerling), tup island (island yg bersambung) dan phra nang..ataupun railay beach..so..jom kite layan gambar..
tapa @ poda island

this is poda
the guys with poda island
snorkerling at chicken island
tup island
chaoi on the move
apek..poda..
me..tiruk @ phra nang
sume keletihan..masih di tup island
si chomel khaulah..one and only kids..
snorkerling@ chicken island
tgk kejernihan air laut dia..
chot..tu lengan ke batang pinang..hehe..
masuk boat rehat..
dont sangka clear wata no ikan..
bertafakur sebentar..
clean and clear
follow that fish..
this is chicken island..
and here we snorkel..
baris sedia..
XPAC @ Poda Island
gentleman..
maybe next tyme gman..
ok this tyme mmg kena..
chaoi signature move
bermain air di poda
semua kene paksa buat gentleman..
clear view of chicken island..
see that coral??
awesome..beware of land
happy at tup island
phranang..


gadis xpac
we r xpac..
tafakur di phranang..
pikir strategy..

setelah penah mengharungi aktiviti pulau hari ni..semua nampak nye puas ati..sampai je kat chalet..sambung main air kat swimming pool pula..layan..sori..gambar kat pool xde plak..masing2 sibuk main air..hehe..

then malam tu ade makan2 sket..plannye nak buat bbq..tapi pihak pengurusan chalet x membenarkan ade sebarang pembakaran di kawasan chalet..maka kami urusetia terpaksa tukar plan..beli sahaja makanan..tapi still konsep bbq..hehe..beli keli bakar..roasted chicken..tambah plak dengan somtam..makanan popular thailand..macam2 lagi la..so far makan malam tu mmg terbaik..

besar2 ikan..mau x terbaik..
ayam pun nampak sedap kn..
ready utk makaannnn..
makan..makan.
lepas makan..kita nyanyi2 duluuu..
karok tyme..sebelum keluar pekan aonang..
lepas makan tu,...lepak2 nyanyi2 dulu..layan lagu yang dimainkan oleh apek dan rakan2..sebelom keluar berjalan2 di Aonang town..malam ni last night kat krabi..so semua nak habiskan masa kat town..

malam tu kitorang sume lepak kat satu reggae bar..layan lagu reggae..santai2..nyanyi..sempat jugak apek and the gang perform bersama kumpulan thai kat sane..

roots rock reggae bar..
budak thai ni tunjuk skill..kecik2 lagi da terer..
layan...
layan lagu..terbaik.
sharpshooters bersama band thai ni perform..suare die best..terbaik..
terbaik apek n the gang..u ohsemm..

so..malam tu sume layan..selebihnya adalah aktiviti bebas..masing2 shopping..jalan2 amek gambar..pegi masaj..makan2..tengak pantai..macam2 lagi la..apepun malam tu sume happy walaupun siang tadi penat main air..

sampai hotel..ade yg flat terus..ade yang enjoy lagi..sembang2..nyanyi2..macam2 la..
dan semua happy..so selamat malam..esok da nak balik..

to be cont..

Part 4