Followers

Saturday, December 26, 2009

emallNetwork.com

12/26/2009 12:01:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments

http://www.emallnetwork.com/
How the home page of the website looks like?
Basically it is like the http://www.lelong.com.my/.
But, in here you will find more things on a fixed price

Your Financial Freedom Gateway

Company ProfileCo-founder & Chairman : Tuan Haji Ramdan Karnawi
Campony Name : eMallNetwork Sdn Bhd (830292-U)Address :
Suite 8.06 Hotel Maya, Jln Ampang 50450 Kuala Lumpur

A Registered Bumiputera Company
eMallNetwork
allow you to really start your own business
with your own product or service
This is not direct selling we do not tell you to sell our product,
your are totally in control to sell your own product or service
Your have your own virtual shop that open 24 hours a day 7 days a week

No maintenance,

work from home and daily incomeWorldwide market,
no limit for space advertisement

According to ALEXA

60% eMallNetwork users are from Malaysia
and
40% from other country


What the best thing about eMall?
Yes of course you can buy and things online.

Besides;

1) Online Sms Marketing Tool
(where sms will be included on each deals or transaction occured).

2) Provide an E-Wallet for members to easily save and tranfer the money safely through online.

3) Provide E-Office for members to calculate and accelerate from a to z in the world of e-commerce..


4) Accept all of the alternative payment processor rather than credit card.(soon) like paypal, egold etc.


This is the best place for all of the malaysian to market its product.
Like durian, belacan, ikan bilis.
Do the eBay.com have belacan to be sold?
Do the amazon.com or lelong.com.my have kain batik to be sold


Initially if you want to be part of members,
there are 3 package to choose from

Bronze package : RM500 + RM49(lifetime membership fees) - Get 5 shops for 1 year2)

Silver package : RM1500 + RM49(lifetime membership fees) - Get 15 shops for 1 year3)

Platinum package : RM3500 + RM49(lifetime membership fees) - Get 35 shops for 1 year


Come to our office for more detail and we tell you how to expand your business
(make an appointment first)

Monday - Friday, 11am - 7am

Call or just SMS me your
name,
age,
address,
and time to make an appointment


Suite 8.06, Plaza 138, Hotel Maya, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur

Call or SMS me:
Mr Andy Fairuz at 017-3431348

Saturday, December 19, 2009

Khasiat Surah Al-Waqiah

12/19/2009 11:18:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
Dipetik dari http://alivewire.wordpress.com/2007/06/09/khasiat-surah-al-waqiah/

“Juallah dunia engkau dengan Akhirat engkau, nanti engkau akan memperolehi keuntungan bagi keduanya serentak; dan janganlah engkau menjual Akhirat engkau dengan dunia engkau, nanti dia merugikan engkau bagi keduanya serentak.”

http://alivewire.files.wordpress.com/2009/01/cropped-dscf0099edit4.jpg

Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:

  • Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.
  • Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.
  • Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.
  • Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.
  • Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.
  • Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya

  • Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.
  • Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.
  • Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.
Insya’Allah, dengan mengamalkan seperti berikut, ia akan menjadi orang kaya.

Sunday, December 13, 2009

My dream!!!

12/13/2009 05:03:00 PM Posted by Andy Fairuz 3 comments
huhu..apa yang ingin dikongsikan kepada anda semua adalah impian aku yang bakal menjadi kenyataan tidak lama lagi..haha..sudah semestinya kereta impian ku yang insyaallah bakal aku perolehi pada bulan mac 2010 ni..


Mazda RX-8..InsyaAllah..Mac 2010..doakan aku kawan-kawan..

Mazda RX-8 rear LED lights, 2008 Mazda RX-8 Launch, Bermaz Motor, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia, 17 October 2008Mazda RX-8 steering wheel, 2008 Mazda RX-8 Launch, Bermaz Motor, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia, 17 October 2008The Mazda RX-8 Renesis Multi Side Port Engine, 2008 Mazda RX-8 Launch, Bermaz Motor, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia, 17 October 2008Mazda RX-8 emblems on rim & tyre valve cap, 2008 Mazda RX-8 Launch, Bermaz Motor, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia, 17 October 2008http://i.pbase.com/u25/jeremyr/upload/14761003.MazdaRX8headlight.jpghttp://blog.gtroc.com/dino/KS-RX8-08.jpg
http://ismakom.com/pix/inventory/mazda/mazda_rx8_red_117_backview_actual.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_hjLO3myE9wI/SnN9BOIapEI/AAAAAAAAB5Y/G8kCNg6NjyI/s1600/2010%2BMazda%2BRX-8%2BFacelift%2B-%2BRear%2BSide%2BPicture-7.jpg
http://carphotos.cardomain.com/ride_images/3/596/401/26487700005_large.jpg

Wednesday, December 09, 2009

Nd. income ko bulan ni RM 10,000

12/09/2009 06:35:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..banyak sambutan bila aku menyatakan status aku ym dengan kata-kata seperti tajuk diatas..huhu..ramai yang reply dengan nada yang terkejut..semua ingat aku dah dapat..huhu..hmm..aku dapat 10K baru korang terkejut ye..emm..sbenarnya status tu aku tulis untuk semua orang baca..dan ia seakan-akan mendoakan untuk aku capai target aku tu bulan ni..



apa yang boleh aku katakan..memang aku mahukan RM 10,000 tu bulan ni..aku perlu..untuk komitment aku bulan ni..seriously..untuk ape tu korang tak payah tau la..tapi memang aku perlukannya..so u guys out there yang baca entry aku kali ni..tolong baca ayat ni "Nd, income ko bulan ni RM10,000".kalau boleh loud and clear..huhu..doakan aku untuk dapatkannya..ok..

Friday, December 04, 2009

purple la plak..

12/04/2009 10:34:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
wah...berwajah baru da plak..hehe..masuk bulan baru ni kene datang dengan semangat yang baru..betul-betul baru..emm bulan ni pastinya lebih mencabar dari bulan-bulan lepas..dan aku yakin cabaran yang mencebar tu pastinya ade habuan yang lebih menyeronokkan..huhu..pastinya bulan ni aku mau kerja lebih keras lagi..target terus 10K bulan ni..aku maukan 10K tu..huhu..kawan-kawan tolong doakan aku..

dan aku seronok sangat memulakan bulan ni..dengan beban kerja yang menimbus selama ni telah aku siapkan..walaupun kerja baru dah pun datang..tapi lega bila yang lama tu dah settle..seronok juga aku mulakan bulan ni kerana ada sesuatu yang menanti aku..huhu tunggu...tak sabar rasanya...

and of course apa yang ibu aku maukan dari aku pada bulan ni..KERETA..huhu..insyaallah akan aku miliki intuk bondaku tercinta..huhu..juga tungguuuuu...

salam,
ndferuz
..

Monday, November 23, 2009

perginya sebuah komputer riba

11/23/2009 12:12:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..entry bulan ni dimulakan dengan sebuah cerita sedih..walaupun telah banyak cerita-cerita gembira yang aku hadapi sepanjang bulan November ini.

kesedihan utama berlaku semalam..apabila aku dapati komputer riba kesayangan aku telah lenyap dari pandangan mata aku..laptop yang aku beli tahun lepas..telah menyimpan banyak perkara yang aku rasakan sangat penting buat diriku..bukanlah perkara peribadi..tetapi hasil2 kerja aku selama ini yang aku rasakan sangat bermakna buat diri aku yang baru nak naik ni..sekian banyak hasil kerja aku telah siap aku kompil kan sebagai rujukan untuk aku ke tahap yang lebih tinggi esok..

graphic design, multimedia design, web design, n segala macam design la yang ada dalam laptop tu hilang begitu sahaja..huhu..portfolio tu..em..selain koleksi magic aku yang aku kumpul sekian lama. yang turut menyedihkan..scroll diploma n transcript diploma beserta sijil 'Adobe Certifoed Expert' yang mengiktiraf aku sebagai pakar adobe telah turut hilang bersama beg laptop tersebut. waa..tu sume aset tu..

kalau nak diikutkan pada hukum tarikan (law of attraction) yang aku dapat sebelum aku keluar rumah semalam.aku boleh katakan ianya sebab kata-kata ibu yang selalu merisaukan akan kehilangn laptop tersebut.akhirnya ia betul-betul terjadi.tapi kalau nak bagitau kat ibu yang ianya doa ibu sebab selalu kata hilang..mesti tak diterima..sebab ibu mana percaya ni semua..apa yang ibu fikirkan cuma kerisauan dalam hatinya..dats y dia selalu cakap camtu..emm..

maklumat detail seperti berikut..

Tempat hilang: Restoran Berkerly klang.
jam: lebey kurang 9pm - 10 pm.
tarikh: 22 November 2009.

cerita:
balik dari kursus selama 3 hari di wisma mais shah alam aku terus shoot ke rumah sebab nak amek chaoi untuk ke klang sebab ade prospek..sampai umah pas asar terus kami keluar..amek nurul di sek 7 dulu dan terus ke Jusco bukit raja..cari azza yang da ada di situ. tak jadi closing member dia..tukar plan nak jumpa nad di restoran Bekerly tu..sementara nak tunggu maghrib,aku ngan chaoi sempat bershopping baju ngan suar kat P.D.I yang telah di advice oleh cik nurul.huhu..abis seratus lebey gak malam tu..

selesai maghrib, kami terus shoot ke bekerly..parking kete aku terus cek pintu samada kunci ke tak..setelah aku pastikan semua pintu berkunci, terus aku ke tempat makan tersebut..(dengan rasa terlupa akan laptop tu..waaaaa....)lagipun tyme tu dalam kete da ade 4 orang..so kat belakang mmg da ade orang..so memang tak perasan akan laptop tu..

selesai makan terus keluar..menuju ke kereta..sesuatu yang pelik berlaku..pintu kereta belah co-pilot dapat chaoi buka sebelum sempat aku bukakan kuncinya.maknanya pintu tu tak berkunci..tapi aku buat nohei je la..tak terfikir pape pun..kitorang terus ke batu 3 untuk amek prospek azza terus ke sek 7 plak..closing kaw2..nak amek laptop nak tunjuk testimony kat prospek..n masa tu la baru perasan laptop tu ilang..n baru perasan yang pintu kete belah co-pilot telah di tebuk di bahagian kuncinya..setelah aku gagal memasukkan kunci kedalam tempatnya..

waaa...laptop kesayangan aku hilang..rasanya tu la property aku yang paling berharga pada aku..paling aku sayang..waaa...mana mau cari..

Thursday, October 22, 2009

1 hari 1 website

10/22/2009 12:13:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
semalam 1 rekod baru diri ku telah ku cipta..aku berjaya menyiapkan satu projek untuk sebuah website dalam masa hanya 1 hari. projek yang telah diberikan kepada aku oleh sorang awek bernama hawa dari seorang rakan aku, kei'. aku mula menyentuh projek tu pagi semalam sebaik sahaja aku tiba di ofis.bukak je laptop, aku mulakan kerja aku..

memang sangat busy semalam.namun sempat juga kekadang aku cek facebook, frienster, mespes, frienster..sume2 la..maklumla..untuk mengelakkan bosan n serabut mengadap dreamweaver tu..tanpa memikirkan perkara lain aku terus menyiapkan website berkenaan dengan hairstyle design. nasib bos kejap je ade kat opis ni..

ke'busy'an aku ni membuatkan aku leka dan kurang ber'message' ngan dak comei..huhu..mesti dia bosan rini..tapi kerja tetap kene siapkan..sepatutnya due esoknya..tapi budak yg bagi projek ni nak malam tu jugak..terpaksa aku bertungkus-lumus.

petang tu pas balik keje..aku beli topup..n mesej sesapa yang patut..aku kol dak comei tak angkat..dapat mesej dari kei' pasal malam nye urusan..ade prospek katenye..peah pun bitau die da bitau member die untuk closing bisnes..sume aku setelkan dulu..aku kol lagi dak comei..tak angkat, tapi reply soh aku tunggu jap..emm nape ni??takkan majuk ngan aku kot tak mesej 1 ari ni.emm

malam..pas beli makan kat kedai untuk family..aku terus mandi siap kuar..nak g closing..berbisnes.. dalam kepala aku still memikirkan pasal website yang perlu aku siapkan..camane ni..malam ni ade closing..keje tak siap lagi..emm..titebe mase otw nak amek kei' die mesej bitau prospek die tetiba cancel..prospek peah plak tamo jumpe..huhu..terus aku kerumah kei' untuk sambung keje aku..awek yang bagi keje ni nak amek malam ni gak..kol 12 nak datang amek..aku tgk jam ketika tu da kol 10mlm..ade lagi 2 jam untuk aku siapkan lagi 20% kerja aku..

terlena aku kejap menyiapkan kerja aku..letey nye..huh..namun ku gagahi jugak untuk siapkan..dalam 1215 tghmalam..budak tu kol kate nak sampai da..nak amek projek website ni..huhu camane??ade sket lagi ni tak siap..10 min pas tu diorang sampai..jumpe la kitorang di restoren 'sempeneh' sek 7..terus aku kesana..jumpe je si hawa ni aku bitau yang keje tu tak siap lagi..aku slowtalk ngan die mintak die tunggu kejap lepak2 dulu sambil aku siapkan kerja tu..aku kerja dan terus bekerja..tetibe dak comei kol aku..emm dengan tenang aku bitau aku tengah sibuk..n nanti aku kol die balik..dengar dari suaranya macam ade sumthing yang tak best..aku lupekan kejap bab tu..n aku concentrate ngan kerja yang sket je lagi nak siap ni..

lame gak diorang tunggu..dalam kol 1.45pg barulah sume keje siap..terus aku panggil die untuk tengok ape yang patut..emm harap diorang puas ati ngan keje yang aku buat tu..so far segalanya ok..da setel sume terus ditanya bab bayaran..kalau tanya aku untuk siapkan sebuah website..mau 3-4 ratus..tapi tu complete la..then aku butau dia untuk tgk dulu camane n nanti decide brape yang berpatutan..

abis keje..da submit..aku ngan kei' mula melangkah balik..mase tu da dekat 230pg..cadangnya nak lepak makan sesame ngan kei'..tapi aku wat keputusan untuk terus balik..sebab da lambat..aku kol dak comei tu..suaranye memang dalam keadaan tak tenteram..bila aku tanya die pun tak tau ape sebabnya..

aku mula mempositif kan dia ngan cerita2 kejayaan aku siapkan website tu dalam masa 1 hari..aku buka cerita yang best so dat dia tak susah ati lagi..emm..walaupun aku tau die still susah ati..tapi aku da wat die seronok malam tu n tergelak ngan aku..

emm pasal tu tak perlu la aku cerita panjang kat sini..yang penting aku da jalankan tugas aku untuk hepikan orang n orang tu hepi..aku berjaya siapkan website tu dalam masa 1 hari yang mane tu 1 rekod bagi aku..n budak yang mintak siapkan keje tu hepi sebab aku berjaya siapkan keje tu sepertimana yang di mahukan..

Wednesday, October 07, 2009

Redha ibu bapa, Redha Allah

10/07/2009 09:07:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
emm.. memang benar.. untuk dapat redha allah perlu dapat redha ibu bapa..satu ayat yang aku dengar seorang khatib membaca khutbahnya pada solat jumaat suatu ketika dulu..kini aku sedar yang kata-kata itu memang sangat benar.

aku mula mencari kebenaran ini sebenarnya dah lama dah..cuma masih tak jumpe..dan kini baru aku temui maksud sebenar..ape yang aku inginkan sebelum ini yang masih tidak termakbul mungkin berlaku akibat perkara diatas ini..tidak mendapat redha ibu bapa..walaupun mereka bersetuju dengan kehendakku,namun aku yakin jauh disudut hati mereka tak mahu aku terus begini..

berita tentang aku telah diambil bekerja telah membuatkan ibu aku tersenyum gembira.walaupun biasa sahaja wajahnya tapi jauh dalam hatinya terukir rasa seronok yang teramat sangat.aku rase tenang bile dapat rasakan reaksi ibu. walaupun pada aku berat untuk aku terima semua ini,tapi atleast aku a gembirakan family aku..

dan inilah redha dari mereka..tak disangka..ape yang aku inginkan (bisnes) ibaratnya telah berjumpa jalannya..member lame yang dulu takmo bersama dengan aku dalam bisnes tiba-tiba ingin sama mencapai kejayaan dalam bisnes bersama aku.aku ade kekuatan baru..dan tak disangka-sangka perjalanan bisnes aku di perak semakin berjalan laju. hari kedua aku bekerja geng dari perak turun ke s.alam untuk event di s.alam. tak sangka malamtu je aku ley collect RM700..hampir menyamai gaji aku sebulan..

mungkinkah ini redha mereka..pada aku memang benar..dan dikala aku menaip blog ini pun aku baru sahaja menyiapkan satu mini projek untuk bos aku..flash presentation untuk satu majlis perasmian di KL isnin ni oleh Muhyidin Yasin..huhu..lepas siap je keje..tetibe bos aku bagi upah saje2..hehe..dapat la RM50..pada aku tu sume berkat redha mereka..balik je umah aku terus ajak family aku g makan kat luar.since aku pun tak makan dari pagi..malam aku belanja fmly aku makan..seronok rasenye..

so rakan-rakan sekalian..ibu bapa memang penting dalam kehidupan setiap individu..penting bagi kita untuk mengambil setiap apa yang diperkatakan..kerana disitulah letaknya redha mereka..dan bila mereka redha, maka redha Allah akan datang dengan sendirinya.InsyaAllah..

Thursday, September 24, 2009

worst raya ever

9/24/2009 02:32:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
hmm..itu yang oley aku katakan sebagai tajuk post aku kali ini..

beberapa kisah raya yang nak aku kongsikan dalam posting kali ni yang mana pada aku kisah ini boleh dikatakan punca raya tahun ni menjadi tak berapa nak best..

kisah 1

emm..rase nak sambut raya tahun ni tak sehebat tahun2 lepas.bila macam2 perkara yang nak difikirkan.antaranya adalah masalah kewangan dan bebanan hutang yang masih lagi tak 'settle'2..emm..harapannya nak collect duit raya banyak tahun ni sebelum menjelangnya 1 syawal..ye la..nak diberikan kepada kedua ibu bapa tercinta..dan kalau boleh nak jugalah berbelanja lebih sikit raya tahun ni..tapi gagal..

rasa kecewa tu terus diiringi dengan kesedihan apabila persiapan di pagi raya gagal disempurnakan..baju raya yang sepatutnya memang dah ada tiba2 tak dijumpai..puas dah dicari..dalam bilik..dalam almari..yang bergantung..yang berlipat..semua dah cari..tapi tak jumpa2 jugak..emm..akhirnya pakaian dipagi raya hanyalah sehelai baju melayu lame yang mana usianya telah hampir 7 tahun..huhu..dan disebabkan masalah mencari pakaian tadi,menyebabkan lewatnye ke masjid..sesampainya di masjid,khutbah telah pun dibaca..da separuh jalan dah..pergi pula ke masjid lain..solat hari raya telahpun sampai ke tahiyat akhir..huhu..akhirnya pulang begitu sahaja tanpa solat hari raya tahun ini..sedih..sedih..

tiba masa bermaaf-maafan bersama keluarga tercinta..rasa teramat sedih dan sayu bila tiba giliran bermaafan bersama bonda tercinta..tiba-tiba airmata ini mengalir..membuatkan tangisan tersedu-sedu mula kedengaran..rasa bersalah sangat bila harapan ayah bonda tak dapat di laksanakan..rasa macam diri ini tak berguna..huhu..itulah kemuncak kesedihan yang dialami tahun ini..

kisah 2

akibat kesalahan yang dilakukan oleh sang ayah kepada bonda tercinta pada sebelum ni menyebabkan perasaan untuk bertemu dengan ayah dipagi raya tahun ini menjadi sedikit terganggu..sedikit rasa benci pada ayah telah lahir dalam diri..namun apa daya..dialah ayah..di pagi raya ni menjadi satu kemestian untuk bertemu dengannya..rasa benci terpaksa dibuang jauh-jauh..sedih dengan apa terjadi dengan bonda, harapan agar bonda sentiasa gembira walaupun apa pun yang berlaku..tanggungjawab anak untuk bahagiakan bondanya..semoga bonda akan bahagia selepas ini..

kisah 3

kampung halaman terasa begitu jauh..masa untuk pulang berhari raya bersama keluarga nampaknya semakin samar..kesibukan kerja bukanlah untuk mengejar wang ringgit semata-mata..namun alasan tidak dapat cuti menjadi kekuatan untuk tidak dapat pulang berhari raya di kampung..perasaan untuk menyambutnya pun rase seperti tiada langsung..baju raya memang entah dimana nak dicari..kuih raya apatah lagi..nak cerita duit raya??lupakan saja..pagi raya hanya disertakan rasa sayu keseorangan dirumam tatkala beberapa sahabat lain di pejabat juga kerana tidak dapat pulang beraya..dan yang lainnya telah terlebih awal pulang.mengharap belas ehsan sahabat2 yang pulang beraya bersama keluarga dikampung membawa sedikit bekalan raya untuk dirasai bersama..

itulah..3 kisah yang nak aku sorotkan dalam post kali ni..3 kisah yang benar2 berlaku..pada 3 individu berlainan..yang mana aku hanya menyorotkan sahaja..3 kisah yang berlaku ini membuatkan aku sendiri merasakan baha raya paling kurang indah pada tahun ini..diharap dapat dijadikan iktibar..huhu..

salam aidilfitri dari aku..mohon ampun dan maaf zahir dan batin pada sesiapa yang mengenali aku..sesungguhnya diri ini amatlah lemah untuk melakukan kebaikan pada korang semua..

Thursday, September 10, 2009

Monday, September 07, 2009

ud 'u ni istajib lakum..

9/07/2009 01:32:00 AM Posted by Andy Fairuz 4 comments

ayat Al-quran Surah Al Mu'min ayat 60 maksudnya:
berdoalah kepadaKu, nescaya Aku akan perkenankan..


ayat di atas sering kali aku suarakan kepada ramai kenalan aku..satu ayat yang pada aku membawa pengertian yang sangat mendalam pada setiap individu bergelar manusia. jika di baca sahaja mungkin tak nampak akan maksudnya.tetapi jika mendalami, ia sebenarnya sedikit sebanyak dapat mengubah kehidupan kita sebagai seorang manusia muslim dan mukmin.

dari pembacaan aku melalui sebuah buku "the Secret" tulisan
Rhonda Byrne seringkali menyatakan mengenai 'Law of Attraction' ataupun 'hukum tarikan'.yang mana secara ringkasnya menerangkan bahawa apa yang kita inginkan, apa yang kita mahu pasti akan kita perolehi..thats the law..tak boleh disangkal lagi..

sebuah buku lagi aku baca sebab nak relate kan dengan kehidupan seorang muslim, "Quranic Law Of Attraction" karangan Rusdin S. Rauf telah menekankan konsep doa dalam bukunya itu..itulah law of attraction..jika nak dibandingkan sebenarnya Allah terlebih dahulu menyatakan di dalam alquran untuk kita meminta segalanya dari Allah,nescaya Dia akan makbulkan..sama seperti apa yang dinyatakan melalui The Secret, kita mintak pasti kita dapat..itu janji Allah..



QURANIC LAW OF ATTRACTION - RUSDIN S. RAUF

Doa senjata mukmin..itulah kekuatan kita..namun begitu mengapa masih banyak lagi doa kita yang tak dimakbulkan..dan seringkali kita merungut..itu silapnya..ibaratnya kita telah menafikan janji Allah kepada kita.yang mana Allah pasti akan makbulkan..tapi bila kita dah merungut mana mungkin Allah makbulkan..

banyak sebab mengapa doa kita masih tak dimakbulkan..berdoa bukan sahaja menadah tangan duduk diatas sejadah dan memohon sesuatu yang diinginkan..tetapi apa yang kita fikirkan juga doa..sering kita mahukan kekayaan..namun dalam fikiran kita telah dulu dicemari sesuatu yang melawan doa tersebut..seperti "boleh ke aku kaya" atau "kalau aku kaya kang risau aku lupa diri plak". yakin akan apa yang di doakan boleh menjadikan doa kita akan cepat dimakbulkan..don't hesitate..

lagi yang boleh dikongsi adalah kemungkinan belum tiba masanya untuk kita memperolehi apa yang kita mahukan pada ketika itu.
Surah Al 'Ankabuut ayat 62 membawa maksud, "Allah melapangkan rezki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan Dia (pula) yang menyempitkan baginya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." jelas menerangkan bahawa kita sebagai hamba perlu berdoa dan memohon kepadaNya namun Dia lebih mengetahu apa yang terbaik buat kita..

satu artikel aku baca baru kejap td..katanya jika doa kita dimakbulkan, adakah itu doa kita..atau mungkin doa orang lain terhadap kita yang telah dimakbulkan Allah..huh..hebat kuasa doa ni..mungkin kejayaan kita hari ini hasil dari doa orang yang mahukan kita berjaya..mak ayah mungkin..adik beradik..kawan..Allahu a'lam..dan mungkin jugak kegagalan kita hasil dari orang yang tak mahukan kita untuk berjaya..musuh mungkin..ataupun apa yang kita mahukan tidak mendapat redha dari mak ayah mungkin..mereka telah 'counter' doa kita..mungkin itu yang menjadikan doa kita masih tak dimakbulkan..oleh yang demikian..aku bermohon kepada sesiapa sahaja yang baca blog aku ni untuk mendoakan kejayaan aku..doakan aku untuk perolehi apa yang aku inginkan..

hmm..jika nak di terangkan mengenai konsep doa ni memang panjang..cukuplah sekadar aku menyatakan apa yang boleh aku kongsi sekarang..mungkin kita boleh sembang lebih panjang bila kita berjumpa nanti..secara jujurnya aku nyatakan disini, masih banyak lagi doa aku yang belum di makbulkan..namun demikian aku tidak pernah jemu untuk terus berdoa kerana aku yakin bahawa ALLAH PASTI MAKBULKAN..

Saturday, September 05, 2009

Mulakan kerja

9/05/2009 01:44:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
September 2009..

mulakan kerja baru..
tutup buku bulan lepas..
buat habis-habisan..
insyaallah ada sedikit sinar bulan ni..
itu harapanku..



kerja keras sket bulan ni..

Tuesday, August 25, 2009

sorotan dua minggu

8/25/2009 01:53:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
kembali menulis..

setelah lebih dua minggu aku tak menulis..ni baru ade peluang untuk meng'xpress'kn idea ni..di kala ini aku di kfc tepi faderal..bukan nak makan..pose..tapi sekadar mencuri peluang mengupdate blog ni..

eazynuff: yo nd
ndferuz: yup..
eazynuff: slamat pose
ndferuz: slamat
ndferuz: tahniah skuad wajadiri..
ndferuz: hebat..
eazynuff: yihaa...
eazynuff: aku pon tumpang happy jer
eazynuff: kat ner tu?
ndferuz: kfc..
ndferuz: huhu..
eazynuff: hah?... makan ker?
ndferuz: yup..
ndferuz: eh..
ndferuz: tak..
ndferuz: mean tak..
eazynuff: abis tu? ko tgh sahur ek?
eazynuff: biler mau update blog ni?... xder content baru ker?
ndferuz: yup..
ndferuz: huhu..
ndferuz: dats wut im thinking now..
ndferuz: nak mengupdet blog..
ndferuz: sat no..
ndferuz: ni tgh menaip la ni..
ndferuz: hehe
eazynuff: taip cepat...
ndferuz: sabo..
eazynuff: ko tgk sepakminang.blogspot
eazynuff: laju jer update
ndferuz: huuhu..
ndferuz: itu untuk tatapan umum..
ndferuz: kene la laju apdet

conversation antara aku ngan sorang member membuatkan aku rase seronok untuk mengupdate blog ni..

entry aku kali ni lebih kepada ingin menyorot kisah selama 2 minggu aku tak nulih ni..melihat pade kalendar pade laptop ku ni..tak banyak yang berlaku selama 2 minggu ni..

antara yang mencuri perhatian aku adalah program induksi persi yang aku hadiri di kuala woh tapah pada 14-16ogos lalu..


sangat best..huhu..berjaya jugaklah aku n chaoi bina empayar disitu..kami conquer abis induksi kali ni..heheh..balik dari induksi plan nak terus ke s.alam..tapi disebabkan ade pengaruh yang kuat disana, kami berhasrat untuk stay beberapa hari disana..alang2 boley kembangkan network disana..yang mana memang impian kami intuk bukak network di uitm perak pun..huhuh..sambutan n layanan budak2 perak memang best..pelik gak rase..senior persi yang lain lagi ramai..tapi aku ngn chaoi 2 org je mampu conquer budak2 tu walaupun hanya 2 malam je kat situ..setiap malam kat uptown tu mesti havoc ngan geng kitorg..nak kate kami hanya meng'kacis' awek pon tak jugak..sebab bebudak lelaki yang len pun turut enjoy bila ngan kitorg..tu yang lebih seronok tu..

2 malam disana sempat kami open cerita emall ngan diorang..alhamdulillah semua positive..cume tinggal nak folow up je..n insyaallah 2-3 hari lagi maybe kami akan kesana lagi..hehe..collect 'K' plak..

PERSI UiTM PERAK..tunggu kehadiran kami pada versi yang ke 2..hehe..

lagi cerita menarik adalah kesah nasi ayam..hehe..mende plak ni..ok..ceritanya camni..pada bulan ramadhan yang mulia ni aku bersama 2 org lagi rakan aku telah sama2 berniaga nasi ayam di bazar ramadhan..seksyen 20,shah alam..nak cari duit lebih..skang ni tgh agak lari sket bajet nih..cari la duit lebey..alhamdulillah..sambutan boley tahan..sape mau rasa..mai singgah gerai no 17 tapak bazar ramadhan seksyen 20 shah alam..huhu..

sekian sorotan 2 minggu ini..

Thursday, August 06, 2009

chaoi photoprofile

8/06/2009 05:00:00 PM Posted by Andy Fairuz 8 comments

photo shoot chaoi di unikl aritu menghasilkan photoprofile beliau..ini hasil yang sempat aku hasilkan..












sape mau di photoshootkan..sila la hubungi saye..

Monday, August 03, 2009

Bagi la aku can(chance)..

8/03/2009 07:13:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
lame tak nulih..

hal yang berlaku tadi membuatkan aku nak nulih..

apakah yang berlaku??

arini aku ke kl nak anta adik aku ke unikl bersama chaoi..chaoi pun nak wat photoshoot kat unikl..untuk profile picture dia nak bagi kat agency lakonan dia tu..

sampai unikl kene tunggu shahira ntah apa ntah yang nak di setlekan..lame gak nunggu..setelah agak sekian lame menunggu barulah dapat masuk studio..amek gambar lebih kurang..


chaoi photoshoot

setel photoshoot chaoi kami ke Restoran Dulang blakang unikl..shahira nak makan..aku pulak menggunakan tyme ni untuk meng'online'kan diri..sempatla untuk aku bukak fb,tagged,usya blog aku..check mail..nak update blog??tak sempat..baru nak login blogger.com diorang da bising..nak gerak..huhu..tak bagi can langsung..takpela..folo sudey..lagipun tak solat lagi tyme tu..

pas solat terus ke taman cempaka..kat ampang..umah shahira..die nak angkut barang..baru pindah..sampai umah tu aku terlena seketika..ewah..chaoi mengambil peluang ini untuk mengonline kan diri plak..sempat die mengupdate blog..dikala aku sedang menidurkan diri..bangun2 je shahira mintak tolong g tesco nak beli lemari katenye..huh..pompuan-pompuan(ayat same cam dalam blog chaoi)aku bangun solat asar..nampak chaoi sedang mengonlinekan diri..pas solat terus aku mintak laptop kat chaoi..untuk online..baru je aku nak login dalam blogger.com sekali lagi aku di ganggu untuk folo sekali shahira g kedai..aku malas nak pegi..lagipun member2 shahira da datang..huhu..ley la aku usyar aweks2 tu..huhu..aku suruh shahira g ngan chaoi je..chaoi plak saje je..tak tau jalan la..apela..terpaksa la aku folo..huh..tak bagi can langsung..die da puas usya aweks2 tu..da puas online..bagi la aku plak..elok je tyme aku ade je memacam hal..nak g kedai la..tak tau jalan la..apela..itu la..ini la..huhutak bagi can langsung..

siap ke tesco..kali ni chaoi bagi le aku can..die bawak kete..aku online kat sebelah..sambil tunjukkan jalan..baru je start nak menaip..sampai tesco..tak cari parking pun..masuk je tesco terus parking..jauh plak tu..saje la tu taknak bagi can aku online lelame..huh..

dan akhirnya..dikala mereka semua masuk tesco, aku dok luar je..heheh..mengonlinekan diri...setelah sekian lama..susah ke nak bagi can kat orang..

Thursday, July 16, 2009

Karmarasa UiTM

7/16/2009 04:41:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
Ingin berkongsi detik yang sempat dirakamkan pada program Karmarasa UiTM Malaysia.
Tempat dataran Cendekia UiTM Malaysia
Tarikh 15 Julai 2009
Masa 9.00 mlm - 11.00 mlm


















Monday, July 13, 2009

hasil johor..

7/13/2009 06:00:00 AM Posted by Andy Fairuz 1 comment
kalau awal minggu aritu aku ke utara.hujung minggu ni plak aku ke selatan..ke johor..untuk menjayakan event emallnetwork di sana. perjalanan yang pada aku ade hasilnya..walaupun bukan pada aku 100%, atleast membawa sedikit perubahan dalam diri aku..

sabtu 11 julai 09, 12 tghr perjalanan dari seri kembangan bermula terus shoot ke melaka sebab ade closing di matrik melaka.walaupun takde ape yang berjaya tapi aku seronok untuk closing budak aritu..taktau nape..dalam kol 6 lebey terus gerak ke simpang renggam iaitu di rumah kamalia..berkumpul disana sebagai persiapan event malam tu.sampai disana terus bersiap..berpakaian kemas fulldress itam..lengkap dengan tie gold..kol 9 terus gerak ke tempat event.dalam 9.30 event bermula yang mana aku ditugaskan untuk menjadi emcee pada malam tu..presentation aku malam tu takdela hebat sangat..tapi aku cukup seronok untuk bercakap pada malam tu..

satu peristiwa berlaku pada malam tu apabila selesai majlis kami di kejutkan dengan kehadiran beberapa orang wakil dari cmpny 'L' yang datang pada malam tu untuk closing beberapa orang ahli emall yang ada pada malam tu..keadaan menjadi panas bila insan terhebat en rosazaman datang mencelah..(cerita lanjut boley la kitestori kemudian eh..huhu).tapi tu sume tak melunturkan semangat ahli emall yang lain..bahkan menjadi pembakar semangat kepada mereka..

kehadiran seorang lagi insan yang aku baru pertama kali bertemu dengannya membuatkan aku pada malam tu di 'service ' baek punya untuk aku terus bergiat dalam bidang ni.dari nama yang aku dengar beliau memang hebat..dan malam tu aku ditemukan dengan beliau..MasterPress..beberapa perkara yang dibincangkan oleh beliau kepada aku berkaitan network aku yang sangat slow skarang..keyword yang aku boley rumuskan dari perbincangn pada malam tu adalah 'cristal clear'.kenapa aku berada dalam emall ni perlu jelas tujuannya.so dat ia akan secara automatik menjadikan kita bekerja seterusnya mendatangkan hasil.. jelas sekarang kenapa aku slow..ilmu yang bermanfaat aku dapat malam tu..

malam tu aku tidur rumah bad..bad ajak..lagipun umah macha da bersesak malam tu..sian plak kat die..tidur terus sampai tghri..bangun tido terus bersiap untuk agenda seterusnya.iaitu futsal..lepas bersiap bad ajak g closing budak lagi..takpe la igt kejap..last2 smpai kol 5..langsung aku tak join futsal aritu..huhu..

petang tu lepas semuanya bersiap kami semua dibawqa ke pasar tempat macha dan adiknya berniaga kuih..huhu..makan kuih free..sedaaappp...da la tengah lapar..kami sama2 tolong macha tutup kedai..lepas setel, g makan...cam biase order nasi paprik..yang best nye malam tu makan telah di fully sponsor oleh ibu..bigboss..aka ibu macha..huhu..murah rezeki..dlm kol 9 gerak dari smpg renggam terus shoot pulang tapi singgah di segamat sekejap untuk closing member liyana..aku cerita online shopping mall, puden cerita pakej d'one..huhu..memang best closing malam tu..prospek da minat nak tau..tapi kita dok maik trik tali..huhu memang saiko..n rasenye feedbackj positif malam tu..hampir cash gak la..huhu..balik terus dari segamat ke s.alam dalam kol 2 pg..aku drive..ngantok memang ngantok..tapi aku takde plak rase nak tido..tak tau nape..mungkin perjalanan kali ni memberi semangat kot pada aku..seronok semacam je..huhu..

sampai umah aku pukul 4.40 am..balik online kejap sampai subuh..terus tido..

Thursday, July 09, 2009

perancangan gagal

7/09/2009 08:21:00 PM Posted by Andy Fairuz 1 comment
rancang dengan apa yang ada di tangan..
bukan yang kita angan-angankan..

aku baru balik dari utara.untuk mengembangkan sayap emall ku kat sana.tapi perancangan yang dibuat gagal..

perancangan ke utara dibuat oleh ijat sebab nak closing member die kat kedah sane..aku memang kalau nak di ikutkan taknak pergi.sebab paling utama adalah keadaan ekonomi yang tengah sesak ni..tapi chaoi beria-ia nak folo..aku jadi serba salah..kalau tak ikut kang nanti nampak cam tak nak bagi komitmen.kalau ikut kang ekonomi tak mengizinkan..chaoi tetap nak aku folo sekali sebab katanya ada sikit duit wat part time aritu..aku pun folo je..

gagal merancang, rancang kegagalan..

sampai di sana dah malam n malam tu takde ape program melainkan makan n sempat closing member ijat kejap..balik terus tido.keesokan harinya ijat kene setelkan kerjanya kat ikm. katanya sekejap je..then kitorang ambil keputusn untuk stay di rumah(umh member ijat) sahaja.tapi sekejap yang dijanjikan sampai pukul 4 petang..kejap mende nye tu..ni la akibat bila tak merancang..lepas pukul 4 kitorang gerak ke kulim.untuk closing fizah member kitorang mase panjat gunung ritu.tapi rasanya macam gagal.sebab apa?pada aku aku kurang bersetuju bila chaoi tak bukak langsung cerita pasal mgm dalam emall..kata nak twist kepala otak si fizah tu.tapi tak bukak cerita langsung..camane nak twist..

balik dari kulim da ujan..lebat..terus ke sg petani..lepak mamak..taktau hala tuju..sampai tgh malam..terus balik umah..

ekonomi semakin meleset..

perancangan perlu diperhati
agar tertib, rapi dan teliti..
matlamat dan caranya selari
masa pun harus diambil kira..

keesokan harinya..rabu 8 julai 09..aku ingatkan balik arini..tapi tak..arini pergi alor star plak.closing member jet..tu pun lepas kol 2 baru gerak dari s.p.sebelum tu closing member ijat.yang ni aku nampak sket sinar untuk join.tapi still lom ada cash..insyaallah ada potinsi untuk join..sampai alor star da kol 4..aku tak join closing petang tu.sebab aku sdikit down sebab perancangan da nampak semakin tak menjadi.

malam tu balik semula ke s.p dengan harapan untuk dapat closing cash member ijat pg tadi.lepas tunggu die tutup kedai, dia tak dapat nak bagi cash lagi sebab terlalu letih untuk dengar stratergi terbaru d'one.hancur harapan..perancangan sekali lagi tak menjadi.balik tu semua buntu.

modal gerak semakin habis..perancangn untuk esok ke ipoh semakin gelap..akhirnya kami mengambil keputusan untuk terus pulang ke s.alam tetapi singgah di kampar untuk tukar kenderaan..dari perdana turbo yang makan minyak ke vios yang save minyak..hanya itulah sahaja harapan yang tinggal..

dalam perjalanan ke kampar ikut jalan dalam..sekali lagi dugaan tiba..kami di uji sekali lagi apabila perdana yang ketika itu dipandu oleh chaoi tiba-tiba pecah tayarnya..jam ketika itu pukul 2 pagi..berhenti di sebuah surau kampung untuk menukar tayar..dalam kol 3 semuanya selesai..kami meneruskan perjalanan.sampai di kampar jam 5 pagi..subuh terus disitu..lepas subuh ambil mase sket untuk berehat dan tidur.lebih kurang jam 10 pagi setelah perdana di tukar dengan vios kami meneruskan perjalanan dengan vios terus ke s.alam..

dan akhirnya tiba s.alam jam 3 petang..

Saturday, June 20, 2009

berjalan lancar

6/20/2009 02:56:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
hmm..perancangan berjalan lancar semalam..perjalanan ke ofis emallnetwork semalam merupakan perancangan yang telah aku rancangkan untuk menyelesaikan satu agenda penting..
tiba di kl terlewat lebih kurang 10 minit..dengan keadaan jem yang aku da jangkakan dari awal..keluar seawal 8 malam pun boley lambat..gila punya 'jam' kat federal tu..namun segalanya berjalan lancar..perjalanan agenda semalam pada aku sangat memuaskan hati ku..insyaallah sikit hari lagi..
kemurungan aku semakin dapat di kawal..aku mengharapkan ianya terus berubah..huhu..

Friday, June 19, 2009

Menghitung Hari

6/19/2009 01:29:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
di kala ini aku sedang menghitung hari..
adakah seperti kebiasaannya kali ini..
atau mungkin keadaannya telah berubah..
bulan ini memang lain rasanya..
tapi aku mengharapkan ianya tidak berubah..
20062009..

Wednesday, June 17, 2009

sedikit 'release'

6/17/2009 03:44:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
alhamdulillah selepas beberapa hari ni aku da terasa sedikit kuranganya bebanan yang selama ini di tanggung. huh..memang payah..walaupun tak sepenuhnya lepas, kerana masih ada lagi perkara yang perlu diselesaikan..namun aku bolehla untuk sekurang-kurangnya tersenyum semula..

apa yang boley aku share di sini adalah..kata-kata seorang ibu tu pada aku amatlah penting..ikut je..aku dapat sesuatu bila terbaca beberapa ayat dalam surah luqman ayat 11-19..hmm..agak tersentuh gak la..sebab jawapannya pada al-quran..seronoknya aku..

aku da buat beberapa keputusan yang aku rasa mungkin ianya berbaloi pada aku..insyaAllah..aku harap keputusan aku ni betul-betul berbaloi dan mendatangkan keputusan yang tepat.dan diharapkan juga agar masalah kemurungan aku ni cepat-cepat selesai..

ndferuz.blogspot.com berwajah baru

6/17/2009 03:40:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments

Mengumumkan bahawa laman blog rasmi aku iaitu ndferuz.blogspot.com kini tampil dengan wajah baru yang lebih efisyen dan mesra pengguna. diharap anda semua terhibur dan seronok melayari laman blog ini. segala komen atau cadangan bolehlah dikemukakan terus kepada aku.


sekian harap maklum.

Monday, June 15, 2009

kemurungan tahap dewa

6/15/2009 10:36:00 AM Posted by Andy Fairuz 1 comment
beberapa hari ni aku telah mengalami rasa murung yang melampau.dari minggu lepas.dalam hati ni rasa seperti handak di kongsi pada seseorang dgn harapan sekurang-kurang nya dapat 'release' sedikit rasa murung ni.hari demi hari,rasa murung tersebut makin berleluasa.

suatu hari yang aku nantikan untuk aku lepaskan segalanya.tujuannya hanya satu, 'at least' aku 'release'.rupanya satu kejadian sangat pahit berlaku.sangat hitam pada aku.tak sangka berlaku.

lagi hari berlalu.rupanya keadaan hitam ni telah lama berlaku.tanpa aku sedari.membuatkan nya jadi lebih hitam.

kenapa aku tak berpeluang untuk tahu segalanya.kenapa rasa gelap itu tak dikongsi bersama aku sekali.sebab suatu kejadian aku seperti tak layak untuk tahu.atas sebab itu keputusan dibuat tanpa aku.atas sebab itu aku tak diberi peluang walaupun pada zahirnya seperti mendapat peluang itu.

dalam kepala ni kusut.dalam hati ni serabut.dalam jiwa ni sepertinya kosong.tak boley berfikir da.temu janji dengan Maha Pencipta tak pernah aku lupakan.mintak segalanya pada-Nya.tapi kepala ni tetap kusut.hati ni tetap serabut.jiwa ni tetap kosong.

kemana pun aku pergi tetap ada keadaan hitam tu.apa saja aku buat tetap ada keadaan hitam tu.

"ya Allah, aku bermohon kepadamu agar keadaan hitam ini bertukar putih kembali.bertukar putih seperti dulu.aku taknak keadaan baru.tapi cukup sekadar keadaan putih yang dulu dan menjadi lebih cerah berbanding dulu." doa yg selalu aku baca sekarang..huhu..

dan sebenarnya

6/15/2009 10:34:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
lagu yang agak sinonim pada aku sekarang..maybe ada ceritanya..

Oh bulan
Enggan melayan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarnya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
mula menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air
adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku
oh

dan sebenarnya - yuna


duit @ kasih sayang

6/15/2009 10:33:00 AM Posted by Andy Fairuz 3 comments


duit lebih penting daripada kasih sayang atau sebaliknya?

persoalan yang biasa kita persoalkan.mana satu anda rasa benar??

ada pendapat mengatakan kasih sayang lebih penting.sebabnya adalah kerana mereka berpendapat bahawa tak kisahlah samada kaya kah pasangannya, berduitkah pasangannya,mewah kah pasangannya,ataupun miskinkah pasangannya, susahkah pasangannya, tak jadi masalah. kerana kasih sayang melebihi segalanya.yang penting si lelaki mampu menjaga si wanita.yang penting mereka tahu mereka saling menyayangi sesama sendiri.itu lebih penting.walau apa pun terjadi kasih sayang mereka tidak mampu menandingi keadaan sekeliling yang boleh mengganggu gugat hubungan mereka.mereka mengatakan duit tak boleh beli kasih sayang.

aku suka keadaan begini.begini lah kita nak menilai tahap setianya pasangan kita.walau apa pun terjadi,mereka harungi segalanya bersama.jika berlaku sesuatu masalah, setiap dari pasangan saling membantu untuk menyelesaikannya.

ada pula pendapat mengatakan wang ringgit lebih penting. penjelasannya kerana tanpa wang ringgit kasih sayang tak dapat dicipta.sebab apa?untuk menghadirkan rasa cinta, kasih dan sayang, wang ringgit mampu membuatkan pasangannya gembira, suka, seterusnya menyemai rasa cinta tersebut.mana taknya.dengan wang ringgit lah mereka boleh belikan hadiah pada tiap kali annyvrsary.dengan duitlah boleh pegi tengok wayang tiap-tiap minggu.dengan duitlah hubungan mereka semakin intim.pasangan semakin mesra.dan nikmat berpasangan itu semakin dirasai.

dulunya aku tak berapa gemar keadaan begini.sebab aku sgt yakin yang kasih sayang sebenarnya mengatasi segala-galanya dan wang ringgit mengukuhkan lagi ikatan tersebut.tapi sejak akhir-akhir ni aku mula nampak sesuatu.mengatakan wang ringgit sebenarnya adalah perkara utama sang bunga menyukai sang kumbang.kerana wang ringgit kesetiaan mampu digugat.kerana wang ringgit hubungan mampu di pisahkan..kerana wang ringgit kebahagiaan mampu dicipta.kerana wang ringgit hati mampu berubah.banyak lagi la.

post aku sebelum ni tentang peristiwa di pesta buku baru-baru ni menguatkan lagi pandangan aku ni.

jadi anda pilih yang mana??

Sunday, June 14, 2009

terpaksa @ sengaja

6/14/2009 04:01:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
hmm..dua perkara yang aku rasakan penyebab sesuatu keadaan kadang-kadang terjadi.

kita terpaksa membuat sesuatu kerana tiada pilihan lain.
tapi kita kadang-kadang sengaja membuat sesuatu kerana tak nak buat pilihan.

dua perkara ini pada aku memang berbeza.
sesuatu keputusan yang dibuat kerana terpaksa jika salah atau betul itulah keputusannya..
tak boleh nak pertikaikan apa-apa..

tetapi jika keputusan itu dibuat sengaja..
jika betul,baguslah ia.
jika salah,memang patut dipersalahkan..

fikir-fikirkan..

pilihan di tangan anda..

6/14/2009 01:40:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
apa yang kita inginkan sebenarnya?
keinginan kita ditentukan oleh pilihan kita.
apa yang kita pilih menentukan apa yang kita inginkan.

mana mungkin kita pilih sesuatu yang tidak kita inginkan.
pilihan kita semestinya kita rasakan yang terbaik untuk kita.
sebab itu kita membuat pilihan itu.
itu kuasa kita.itu hak kita.
pilihan di tangan kita.

apa pula hak orang lain??
orang juga punyai hak.
punyai kuasa.
untuk apa??
menilai pilihan tersebut.
tentukan samada ia baik atau tidak utk kita.
mungkin pilihan kita tidak sama dengan penilaian orang lain.
pada kita mungkin terbaik,namun pada mereka mungkin sebaliknya.
namun pilihan tetap pada kita.
kita yang berhak mambuat pilihan.
orang lain pula berhak untuk membuat penilaian terhadap pilihan tersebut dan hormati pilihan tersebut.

pada aku..
sememangnya pilihan pada aku..
namun aku perlukan orang lain untuk menilai pilihan aku.
hanya untuk menilai..dan penilaian itu aku akan nilai semula untuk aku membuat pilihan yang lebih bijak.
aku sangat hargai penilaian orang lain.terima kasih..
pada yang membuat pilihan,aku juga berhak untuk menilai..
namun pilihan tetap ditangan anda.aku hormati pilihan itu.


Wednesday, June 10, 2009

siapalah aku...

6/10/2009 12:36:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
tulisan aku kali ini bukanlah berbentuk ilmiah ataupun sesuatu yang berkaitan dengan motivasi diri.tapi hanyalah sesuatu yang pada aku hanya untuk dilepaskan..tak tahu apa lagi medium yang boleh digunakan.jadi blog ini diharap dapat sekurang-kurangnya terlepas dari terseksanya akal fikiran ni..

siapa aku??
pada kedua orang tua ku??
anak??harapan mak bapak??
memberi kesenangan pada mereka..
memberi kebahagiaan pada mereka..
tempat mereka bergantung..
semuanya pada aku..
dan aku tahu semua tu..
memang nak bagi kesenangan..
memang nak bagi kebahagiaan..
memang nak jadi tempat bergantung..
tapi siapalah aku..
betulkah aku..
harapan yang mereka letakkan taklah tinggi..
tapi ia tetap harapan yang sepatutnya aku capai..
dan bukan setakat harapan mereka..
tapi harapan aku sendiri pada mereka sebenarnya lagi tinggi jika nak dibandingkan pada mereka..
aku punya keinginan..untuk ikut cara aku..
tapi mereka juga punya keinginan..
mana satu betul ni..??
patutkah aku ikut keinginan mereka??
dan aku tak boleh ikut cara tu??
sebab keinginan aku ni, cara aku ni,kelihatannya seperti sesuatu yang tak betul..
cara mana sekalipun yg dipilih tujuannya hanya satu..
harapan..
masti kene capai..
ya Allah..tunjukkan aku cara yang betul..


siapalah aku??
pada mata seorang gadis??
kenalan,kawan,kawan rapat,kawan baik, kawan sejati,kekasih?
semua ade tafsiran sendiri..
kalau boleh aku nak jadi semua tu..
tapi bolehkah aku??
apa yang diinginkan jika aku jadi setiap dari mereka ni..

aku bukan kawan kalau aku hanyalah kenalan..
tapi aku adalah kenalan jika aku menjadi kawan..

aku bukan kawan rapat jika aku hanya kawan..
tapi aku adalah kawan jika aku menjadi kawan rapat..

aku bukan kawan baik jika aku hanya kawan rapat..
tapi aku adalah kawan rapat jika aku menjadi kawan baik..

aku bukan kawan sejati jika aku hanya kawan baik..
tapi aku adalah kawan baik jika aku menjadi kawan sejati..

aku bukan kekasih jika aku hanya menjadi kawan sejati..
tapi aku adalah kenalan,kawan,kawan rapat, kawan baik dan kawan sejati jika aku menjadi kekasih..

kesenangan,kebahagiaan memang nak diberikan..
tapi perjalanan ni masih sukar..
bukan sekarang kesenangan dan kebahagiaan tu nak diberikan..
mungkin belum sampai masanya lagi..
apa lagi yang dimahukan??

harapan nya agar aku ini berada dalam golongan tu..
tapi seperti awal tadi..siapalah aku..
aku jugak manusia biasa..
silap tu perkara mesti..
memang tak boleh lari.
sebab tu aku mahukan pertolongan dan bimbingan..
aku harap sangat gadis ini dapat membantu..
memberi pertolongan dan bimbingan..

siapalah aku??
pada kejayaan??
tidak layak,fifty-fifty,layak, sememangnya layak?
soalan yang tak patut aku persoalkan..
sebab jawapannya sememangnya layak..
semua orang layak untuk berjaya..
boleh berjaya..
tapi kene ade usaha..
sebab dah sumua orang tahu..
siapa berusaha pasti berjaya..
persoalannya bila??
apa bentuk halangannya?
mampukah aku hadapinya?
Allah tak akan membebani seseorang melainkan yang termampu baginya..
so dah tentu mampu jawapannya..
lagi persoalan timbul..
kalau betul mampu ,kenapa aku kekadang 'down'??
tak sesuai ke dengan aku..??
atau sebenarnya nak bagi tau aku yang aku tak mampu..
pada aku, aku tatap percaya pada apa yang aku inginkan..
aku mahukan kejayaan..

Friday, May 15, 2009

Saya perlu berjaya kerana....

5/15/2009 08:21:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
kejayaan itu sememangnya sudah pasti..

rasa kesenangan yang sememangnya diidamkan dari dulu telah membuatkan aku berfikir untuk berubah ke arah itu. tidak kira apa jenis kejayaan yang aku perolehi, bagaimana kejayaan itu diperolehi, atau bila kejayaan itu dicapai, aku yakin aku boleh memperolehinya.


pertemuan yang telah ditetapkan oleh ALLAH S.W.T akan eMallNetwork kepada aku membuatkan keyakinan aku bertambah untuk merasai kejayaan tersebut. kesusahan sememangnya pasti akan dirasai.namun jauh dalam hati ini terlalu yakin akan kemanisan meniti kejayaan tersebut. atas sebab itulah aku begitu yakin.

kekuatan aku dalam mengharungi perjalanan ini adalah rakan-rakan insan terhebat yang sentiasa memberi support kepada aku. disini lah baru dapat dinilai yang mana kawan yang mana lawan.. kawan sememangnya membantu, tetapi lawan sudah semestinya membunuh..

berjaya aku pada masa ni penentu berjaya aku pada masa depan.insyaallah..misi utama masa depan telah pun dirancang..dan titik mulanya adalah perlunya berjaya pada masa ini..

Monday, May 11, 2009

lagi detik dikongsi..

5/11/2009 05:35:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
ni ade lagi gambar yang nak di share sewaktu perjalanan ke event kl baru2 ni..


seorang usahawan emallnetwork sedang closing prospek


gadis event di office emallnetwork


sedikit perbincangan antara 2 orang insan terhabat..rosazaman n chaoi



Insan terhebat sedang memberi sedikit ucapan.


Kereta yang bertanggungjawab membawa kami ke event kl.

Thursday, May 07, 2009

Adekku konvo..

5/07/2009 03:39:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments


just nak share pic yg aku amek mase konvo adek aku..