Followers

Friday, June 27, 2008

Jom Jimat Minyak

6/27/2008 02:32:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
Sempene minyak naik ni..pekate kita amek langkah berjimat..macam aku..skang da mule nek bas balik..kekadang tompang member naik motor..huhu..memang terase bila tak bawak kete ni..tambah plak bile kete kene hentam..

tapi pade sesape yang bawak kete gak tu..ape kate kite same2 jimatkan minyak kete..beberapa tips untuk jimatkan minyak kete..
  • Jangan bawak kete laju2..sebab bile kite press pedal minyak tu dengan kuat..lagi kuat la makan minyak..
  • kurangkan tukar gear..sebab bile kite tukar gear,kete akan gunekan tenaga press minyak tu untuk accelerate kete kite..
  • kalau benti tu make sure gear free..jangan biar kan je dan menekan clutch je..
  • gunakan alat penjimatan minyak "Fuel Saver" huhu
bile bercakap mengenai fuel saver ni plak..banyak terjual dipasaran sekarang..biasenye fuel saver ni di jual dalam bentuk pasangan magnet..so ia akan diletakkan di hos minyak supaya minyak yang melalui hos itu akan di magnetize kan..emm kat sini aku nak share sesame info pasal fuel saver yang aku jual nih..kalau sesapa minat ley msg aku..so far aku pakai mmg rase penjimatannye..


NEO-DY SAVER

  • Neo-Dy Saver bertindak sebagai alat penjimat minyak dan mengurangkan pencemaran dengan menggunakan teknologi hidrodinamik magnetik yang melancarkan pembakaran minyak hidrokarbon. Dengan kata lain, ia menambah keberkesanan pembakaran bersih di dalam enjin dan juga mengurangkan pengeluaran asap merbahaya di samping meningkatkan prestasi enjin. Berkonsepkan ‘plug n play’, alat ini sungguh mudah dipasangkan pada kenderaan anda.
  • Alat ini menggunakan prinsip pemangkin pengionan secara magnetik
  • Kelebihan penggunaan Neo-Dy Saver:-
  • Jimat minyak, jimat wang, lebih km/liter (Km/liter/Kuasa) Perolehan lebih km/liter adalah kesan ketara peningkatan kuasa enjin. Akan tetapi jika kuasa tambahan itu digunakan untuk pecutan dan pemanduan laju, penjimatan minyak mungkin tidak tercapai.
  • Melancarkan enjin/Lebih mudah menghidupkan enjin Enjin yang lebih lancar merupakan salah satu kesan pertama yang dirasai pemandu; ini disebabkan oleh kesan pembakaran sempurna dan seimbang; dan di atas sebab yang sama, enjin lebih mudah dihidupkan.

  • Peningkatan prestasi enjin Muncung suntikan minyak menjadi lebih bersih semasa molekul oksigen dan hidrogen menerjah masuk ke ruang pembakaran, lantas mengeluarkan pengumpulan karbon di dalam enjin. Enjin lebih berkuasa, jangka hayat berpanjangan dan kos penjagaan kenderaan berkurang untuk jangka masa panjang.
  • Peningkatan tork Tork akan meningkat apabila enji n dipasang dengan alat ini. Bagi kenderaan turbo, pindahan kuasa daripada normal ke turbo menjadi lebih lancar dengan peningkatan tork.
  • Menghalang terjadinya lapisan kerak dan hakisan enjin Lapisan karbon yang terbina di dala m ruang pembakaran merupakan faktor utama pengurangan prestasi enjin. Lapisan kerak pada permukaan injap menjadikannya tidak rata lalu menghalang kelancaran kitaran minyak. Lapisan ini juga menyebabkan kurangnya kapasiti isipadu (c.c.) enjin. Alat ini membantu mengeluarkan kerak tersebut dan menjaga kebersihan enjin serta keasliannya.
  • Pengurangan 50% pencemaran karbon monoksida dan hidrokarbon Ujian telah menunjukkan alat ini mengurangkan kadar pencemaran karbon monoksida, karbon dioksida, hidrokarbon dan oksid nitrogen.
  • Kos penjagaan berkurang Dengan pembakaran sempurna, Neo-Dy Saver membantu mengurangkan penjagaan dan kadar penggunaan enjin serta memanjangkan tempoh penukaran palam pencucuh dan minyak enjin.

Neo DySaver yang aku gune skarang

bila kepala dihentam

6/27/2008 02:14:00 AM Posted by Andy Fairuz 1 comment
huhu..baru citer pasal header blog yang besar..tetibe jadi satu peristiwa pasal header gak..bukan header blog..bukan jugak head aku..tapi header keter aku..keter kesayanganku charade aura yang baru di pimp my ridekan di rempuh oleh sebuah motosikal yang ditunggang oleh sorang budak bawah umur betol2 kat simpang depan rumah ku..

kejadian berlaku pade hari ahad lepas 22 aribulan..pagi tu aku tidur lagi..tetibe pakcik aku datang umah ngan atuk nenek aku..die nak pinjam kete..nak pegi kedai katenye..aku pun tengah mamai bagila kunci kete tu kat die..aku pun sambung tido balik..tetibe tengah syok tido adik aku kjot..kate kete aku eksiden..ingat saje nak memain kan aku nak soh bangun tido..aku buat tak tau je..tak amek port pun..sambung tido balik..

sedar2 takde sape kat umah..mase tido aku mimpi kete aku eksiden teruk..depan blakang abis..aku rase cam nak nangis je..waaaa...kte baru 2 ari kuar kdai..skali eksiden..mau tak nangis..tapi tu sume mimp..bangun tido bile tgk takde sape kat umah..terus aku keluar tengok kete aku ape jadi..cari kete takde..huhu..dalam ati aku dok kate..mintak2 la tadi tu sume mimpi..lebih kurang 10 min pastu mak aku balik ngan adik2 aku..diorang diam lagi..tetibe mak aku bitau kete aku memang btol eksiden..

rupenye mase pakcik aku bawak kete tu nak sampai umah dah..tetibe sorang budak india keluar simpang ngan tetibe..pakcik aku tak sempat brek..langsung langgor depan kete aku rang masih fresh kuar kedai cat..waaa..memang nak nangis..aku hanya mampu tersenyum je..mende da jadi..aku malas nak amek tau..aku tanye mak aku bile die boley setelkan kete tu..die kate dalam ari rabu..tapi ni da ari jumaat..maybe arini aku nak g amek kete tu..huhu..

aku pun tak tengok camane rupe kete aku mase kene langgor tu..mak aku kate bumper depan jatuh..kene tuka baru..hood depan abis kene tuka baru..lampu depan pecah..huhu..budak yng langgor tu siap tercampak la..mengong punye budak..

yang penting aku tau kete aku siap..brape kos tu sume aku tamo amek tau..emm..tu la kesah nye pade sape yang nak tau..kasihanilah aku..!!!

Thursday, June 19, 2008

Umm...ape punye header la..

6/19/2008 02:57:00 PM Posted by Andy Fairuz 2 comments
wah..besornye header aku nih..emmm..ok la tu biar nampak sket aku nye blog nih..huhu..header gambor kaki..patutnye gambo kaki letak kat footer..takpe la nanti da ade gambo header yang sesuai aku letak la kat atas tu..buat sementara nih letakla gambo kaki tu..pic tu diambil pade ketika aku menunggu bas mase balik dari klas kat fakulti..bosan..
minggu lepas aku naik bas sepanjang minggu..huhu..kete takde kan..lagipun langkah berjimat..heheh..dan semalam baru aku amek kete aku yang telah di'pimp my ride'kan..huhu..tuka kaler je..kaler oreng..heheh..tapi agak tidak mengikut citarasa aku..kaler da ok..cumenye ape yang aku mintak die tak buat..aku soh buat bonet depan kaler itam..die tak buat..mende la..tapi nak buat camane kan..ok je pun..emm pasni takde la rase segan sangat nak bawak org nek kete tu..ye lah..dah di'pimp my ride'kn hehe..
nanti aku post kan pic kete aku terbaru nih..okeh..

Wednesday, June 04, 2008

Ini K E S A H semalam

6/04/2008 10:19:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments
huh..semalam..banyak gak perkara berlaku..

semalam..tanggal 3 jun 2008..merupakan tarikh istimewa aku sekeluarga sebab tarikh itu adalah tarikh kelahiran bonda ku tersayang..ewah..huhu..smalam bday ibuku..tak bagi pe pun..just wish happy bday je kat die..adik aku lebih awal wish..

seawal pagi aku bersiap macam biasa ke kelas..tapi semalam aku ke bersiap untuk mengambil exam Adobe Flash CS3 aku..exam start kol 9.00..aku sampai lambat sket..dala tak prepare ape..kire tawakal je la..sampai tempat exam ade 3 4 orang da setel jawab exam..aik..takkan cepat benar..siap dapat seratos peratos lagi..huhu..mentang2 soklan bocor..emm aku orang last masuk bilik exam tu..jawab cam biase..ngan tenang..mase berjalan..sorang demi sorang kuar bilik exam tu..lebey kurang kol 10.01..aku setel..jawab soklan yang pengabisan..terus end question..perkare best yang aku dapat smalam..aku pass..huhu..dapat cert by adobe..haha..yang paling aku terkejut..passing mark nye 70..dan aku dapat markah...70..huhu...memang naseb..kalau tak penat je datang kelas tiap2 ari..tapi tak dapat sijil..

semalam petang dalam kol 3..aku call wanna..tanye die kat ne..sbb nak ajak die g anta kete..huhu..mau tukar kaler..kedai cat nye kat sek 24..setelah deal ngan brader workshop tu..aku stuju untuk tukar kale kete aku ngan harga RM1900..tapi kale aku lom decide lagi..buat mase skang ni aku anta kete tu untuk proses ketuk,plaster ape sume la..lagi 2,3 ari aku datang balik untuk bitau kaler baru kete aku..

smalam jugak..bonda ku ajak g kedai handphone..huhu..bukan nak cari utk aku..tapi untuk dirinye sendri..hehe..mak aku beli handphone baru..beli kat sek 18 je..sony ericsson K530i dengan harge RM 535 dapat 512m nye memory card..ok la tu..huhu..

emm..overall..smalam aku rase best je..tak tau la ape x-factor nye..huhu..smalam..smalam..