Followers

Thursday, December 27, 2012

melaka dan ikan bakar

12/27/2012 12:58:00 AM Posted by Andy Fairuz , , No comments
bila bercakap mengenai melaka..x sah kalau x try ikan bakar..kan..ye lah..bile tanye ape ye yang best kat melaka??so ikan bakar is one of the best answer..satu perkara yang boleh dibanggakan bagi rakyat melaka..

kesahnye..minggu lepas..family aku ngan fmly kezen aku pergi jenjalan..bercuti..di bandaraya penuh sejarah kat malaysia ni..melaka..tujuan utama sebab nak pegi jumpe nenek saudara..di pengkalan balak..n disebabkan nenek tu ade own sebuah restoran ikan bakar di sana..dia pun pelawa kami untuk makan di restorannya..tapi terjadi sedikit masalah teknikal..hehe..dia x sempat jumpa kitorang sebab ade hal yang belum dapat diselesaikan pd masa itu..so terpaksa lah kami 2 family ni merayau cari tempat ikan bakar ni..

berbekalkan 'zero' pengalaman drive di melaka ni..kami pun gerak dari pengkalan balak tu..secara peribadi aku memang penah drive area melaka ni..tapi serious x penah tau akan jalan kat sini..semuanya folo org je..so bile dipertanggungjawabkan bawak fmly g makan ikan bakar..mampos aku x tau..dulu penah skali ade sedara penah bawak makan ikan bakar kat duyung..muara sg duyung..tapi xtau kat mana..yang biasa kite dengar kat umbai..korang pun sume mesti biasa dengar..

maka dalam perjalanan mencari restoran ikan bakar tu..kami adik beradik mulalah call kawan2 yang tau selok belok melaka dan ikan bakar ni..ade yang suggest makan kat alai..instead of umbai..sebab umbai da terlalu commercial da tmpt tu..Alai??kat mane pulak tu..

aku first tyme dengar tmpat tu..aku pulak dapatkan officemate aku..since die org melaka..die bagi tau jalan..just heading to bandaraya melaka then u'll see alai..then adik aku pun tanye kawan die bitau cari pusat bandar..kezen aku pak kate just ikut signboard ke bandar hilir..nanti akan nampak signboard ke alai..or cari je signboard ke muar kalau dari bandar melaka tu..

shasha..kezen aku try to google tempat tu..nasib ade gps..so bawak la kami ke tempat yang dicari tu..dan akhirnya jumpe la..banyak kedai ikan bakar kat sane..n hasil gugel katenye restoran hj nasir is one of yang paling femes..tapi kawan2 bitau cube try hj musa..ramai gile org..tapi nasib kami baik,,sampai je ade 2 table baru sudah makan..so kami cepat2 amek tempat..

duduk je terus pegi pilih ikan..ikan siakap 2 ekor..bakar sambal..pari 2 ekor..bakar sambal..lala sepeket masak ape tah aku x igt..sotong 11 ekor..goreng tepung..kepah sekilo kot..masak sambal..udang 30 ekor kot..masak butter..air tembikai 1 jag..laici 1 jag..

dalam 15 minit makanan sedia terhidang..mula2 sampai siakap...peergghh..terasa yg ikan tu gile punye fresh..sebab boleh rasa juicy nye isi ikan tu..fuhh..cicak pulak dengan air asam kicap tu..pehhh..layan beb..pastu datang pulak pari..layan..pastu sotong n lala n kepah..pun layan..n last skali..butter prawn..satu hidangan penutup yang tidak mengecewakan..udang da manis...di tambah pulak dengan lemak butter tu..mak aihhh...paling sedap beb..x menyesal..

setelah kenyang..n puas hati dengan makanan yang dihidangkan..tiba masa untuk keluar duit..dan korang cuba congak2 la berapa agaknye harga untu semua hidangan di atas tu..11 orang makan..dengan ikan fresh camtu..RM500??huhu..mahal sangat tu..RM400??emm..boleh la konsider..RM300??huhu..hampir tepat..setelah dikira..kos yang terpaksa kami keluarkan hanyalah RM270 sahaja..yaaaa....itu sahaja..dan kami kenyang..dan kami sangat puas hati..

so kepada anda yang mencari2 lokasi ikan bakar sedap dan lazat..aku suggest..datanglah ke Medan Ikan Bakar Alai..x menyesal..n kalau nak specifik kedai..aku pegi kedai Hj Musa..kedai lain aku x tau..hehe..so apa tunggu lagi..jom ikan bakar

p/s:gambar nanti aku update..gambar ade at org lain..hehe..

Wednesday, December 26, 2012

Bersedekahlah..

12/26/2012 03:02:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments

aku bukanlah seorang yang pandai bab agama..namun kesedaran tentang ilmu keagamaan tu masih ada dalam hati ni..bahan bacaan yang bagus aku suka..sekurang2nya dapat menambah sedikit ilmu pengetahuan aku dalam bab keagamaan ini..ini semua buat bekalan di masa kemudian..

satu perkara nak aku kongsikan pada korang semua tentang hebatnya amalan bersedekah ini..seriously hebat..mungkin ada yang kata kebetulan..mungkin ade yang masih xmau percaya..atau mungkin masih ragu2..tapi bila ianya terjadi pada diri anda mungkin ia sedikit sebanyak mampu menggerakkan jiwa anda untuk terus melakukannya dan percaya akannya..

Antara kelebihan bersedekah ini:
Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Jagalah dirimu daripada api neraka meskipun hanya dengan sedekah separuh biji kurma. Jika tidak dapat (bersedekah benda) dengan kalimah tayyibah (perkataan yang baik)".

Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Anas berkata Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Bersedekahlah kamu kerana sedekah itu sebagai penebusmu (pembebasanmu) daripada api neraka".


Diriwayatkan oleh Baihagi, Abu Hurairah berkata, "Sesiapa yang memberi makan kepada orang mukmin (makanan keinginannya) Allah mengharamkannya daripada api neraka".


Diriwayatkan oleh Al-Haqadai, Abu Hurairah berkata, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud, "Sedekah itu dapat mengelakkan suul khatimah (mati dalam keadaan yang tidak baik)".

 Ganjaran bersedekah pulak:
Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Jagalah dirimu daripada api neraka meskipun hanya dengan sedekah separuh biji kurma. Jika tidak dapat (bersedekah benda) dengan kalimah tayyibah (perkataan yang baik)".

Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Anas berkata Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Bersedekahlah kamu kerana sedekah itu sebagai penebusmu (pembebasanmu) daripada api neraka".


Diriwayatkan oleh Baihagi, Abu Hurairah berkata, "Sesiapa yang memberi makan kepada orang mukmin (makanan keinginannya) Allah mengharamkannya daripada api neraka".


Diriwayatkan oleh Al-Haqadai, Abu Hurairah berkata, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud, "Sedekah itu dapat mengelakkan suul khatimah (mati dalam keadaan yang tidak baik)".

 
Rasulullah jugak pernah bersabda:
  • "Bersegeralah bersedakah, sebab yang namanya bala tidak pernah mendahului sedekah"
  • "Belilah semua kesulitanmu dengan sedekah"
  • "Obatilah penyakitmu dengan sedekah"
dan banyak lagi ayat alquran serta hadis yang xdapat aku nyatakan kat sini..terlalu banyak..ape yang aku nak kongsikan kat sini adalah kehebatan sedekah yang aku rasai..walaupun tidak lah begitu besar..namun ianya cukup hebat..

kisahnya..ketika kita umat islam dihujani berita sedih tentang saudara kita di palestin yang berturut2 diserang oleh rejim zionis israel..aku jugak turut merasa kesedihan itu..ape yang aku boleh buat hanyalah doa..doa yang x putus..sampai sekarang..tiap kali dengar ceramah tentang palestin ni hati aku seakan bergetar..hancurlah israel..dalam hati aku..dan setiap kali itu jugak lah tabung bantuan merayap di merata tempat..seriously aku nak tolong..tu jugak salah satu perkara yang aku boleh bantu..bila aku masukkan bantuan tu..aku doa dalam hati supaya bantuan aku ni dapat sampat terus kepada saudara aku kat sana yang perlukan bantuan..dan harap sangat dengan bantuan aku tu saudara aku kat sana akan bertambah kuat untuk bangn menentang rejim israel tu..bukan nak bagitau aku derma atau sedekah..cuma aku nak highlight kat sini adalah setiap apa yang kita buat tu biar betul2 ikhlas kerana Allah..insyaAllah akan diberkati..

so..ape yang hebatnye sedekah ni..??hmm..memang janji allah..Allah maha pemberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki..siapa yang mengeluarkan hartanya di jalan Allah..Dia akan melipatgandakan rezeki itu..

nilai yang aku bagi tu amatlah kecil..sangat kecil..tapi Alhamdulillah..beberapa minggu selepas tu aku beroleh sedikit hasil dari apa yang aku lakukan..hasil yang pada aku cukup untuk aku katakan amat hebat..

jadi..kat sini..sekadar berkongsi..jom sama2 kita bersedekah.banyak kelebihannya..ikhlas..ok..ni ade beberapa perkara yang aku kongsi jugak..sket je lagi..
Dari Abu Hurairah RA, bahwa sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: "Bila seorang hamba telah meninggal, segala amalnya terputus, kecuali tiga hal: amal jariah, ilmu yang bermanfaat atau anak shalih yang mendo'akannya" (HR. Bukhari, dalam Adabul Mufrad)
Berikut contoh konkrit, sadaqah (amal) jariah, yang pahalanya terus mengalir walaupun si pemberi sadaqah telah wafat:
  1. Berikan Al-Quran pada seseorang, setiap saat Al-Quran tersebut dibaca, anda mendapatkan kebaikan.
  2. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, anda mendapatkan kebaikan.
  3. Sumbangkan kursi roda ke RS dan setiap orang sakit menggunakannya, anda mendapatkan kebaikan.
  4. Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau haiwan berlindung di bawahnya atau makan buahnya, anda mendapatkan kebaikan.
  5. Tempatkan pendingin air di tempat umum.
  6. Berbagi bacaan yang membangun dengan seseorang.
  7. Libatkan diri dalam pembangunan mesjid.
  8. Berbagi CD Quran atau Do'a.
  9. Bantulah pendidikan seorang anak.
  10. Bagikan pengetahuan ini dengan orang lain. Jika seseorang menjalankan salah satu dari hal di atas, Anda dapat kebaikan sampai hari Qiamat.
Wallahu A'lam..

Wednesday, December 12, 2012

24 hours FREE??!!!

12/12/2012 02:24:00 AM Posted by Andy Fairuz No comments

Apa..?? FREE?? PERCUMA?? ya betul..Ianya percuma..

Apaka yang percuma ni..24 jam pulak tu..ok..sebenarnya aku sesaje je klik pada iklan nuffnang kat bawah tu..pasal DiGi Best punya plan..which is 6 cent for short calls..tak berape menarik minat aku lah..sebab pada aku plan yang aku guna sekarag adalag yang the best lah..bagi aku la..hihi..but then aku sesaje try usha plan yang aku gune sekarang iaitu DiGi Easy Prepaid..so ape yang menarik nye plan ni..jom bace sket..


My DiGi Easy Prepaid Plan
So faham2 sendiri lah ye..plan di atas yang aku sedang guna sekarang..kenapa aku kata best..sebab ade free call n sms to buddyz tu..bermula dari 12 tengah malam hinggalah 6 petng pada hari yang sama..so bermakna ade 18 jam untuk aku berborak n sms kepada buddyz aku secera percuma..best kan..tapi orang akan kate..alah..takde la best mane..kat no buddyz je la pun yang free..jawapan aku adalah..memang best pun..sebab mmg buddyz la aku rajin call n sms pun..sebab no buddyz aku set no mak aku dan awek aku..so kire ok la kan..yang lain tu aku jarang call n sms..

tapi td setelah aku membelek semula plan yang aku guna di website digi..lagi best offer dia..jom tgk bawah ni..
New DiGi Easy Prepaid Plan
Offer yang same..cume sedikit perubahan kat buddyz tu..instead of 18 hours..they give 24 hours free calls n sms..gile ape..borak 24 jam wooiii..memang best..kirenye boleh call buddyz..n tak payah letak phone la..hahaha..gilos..

so ape lagi..wahai pembaca sekalian..silalah bertukar kepada DiGi Easy Prepaid..hehe..iklan siap tu..tapi terpulang pada anda..setiap orang maybe kegunaan nye lain..kan..hihi..macam aku memang suka bercakap..ngan awek  je la..hehe..so...ini lah pilihan aku..korang??mane lah aku tau..

maklumat lanjut sila layari DiGi


Wednesday, November 21, 2012

baru..

11/21/2012 09:38:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
blog ndferuz kini berwajah baru..sesaje ubah..bosan da tgk template lame..so ubah baru..kot2 dapat tarik lebih ramai pengunjung..tapi skarang ni masih dalam proses pengubahsuaian..insyaallah akan di update dari masa kesemasa..

ndferuz.blogspot new look..


antara perkara yang akan di muatkan dalam blog wajah baru ni..of course my portfolio..hehe..sesape nak wat website boleh contact saye..or ade kengkawan yang nak cari web designer..boleh lah hubungi saye ye..murah2 boleh bagi..rate freelance je..bukan rate profesional..

anyway..untuk skarang ni..layan2 la dulu ape2 entry kat blog ni ye..

Salammm..

Tuesday, November 13, 2012

entah..

11/13/2012 12:17:00 AM Posted by Andy Fairuz , No comments
entri sesaje aku nak taip..bile xde idea tapi rajin nak menaep..so aku letakkan saje tajuknye entah....hmm..entahlah..tatau nak kate ape..

ho ye..bulan lepas langsung xde entri kan..bizi..atau sebok..banyak keje..skarang pulak aku da start balik buat program..da kembali menjadi developer aka programmer..da start balik bukak coding java..huhu..tu yang agak bizi tu..dah lame tak usik mende alah tu..sebelum ni dok concentrate kat portal..dok buat joomla..skarang da kene fokus kat java pulak..da ade keje yang di assign kepada aku utk aku siapkan..so aku kene siapkan..bertungkus lumus lah aku..
ni la java programming namo eh..

hmm..ape lagi??ho ye..skarang ni jugak aku dok sibuk nak mencari rumah..rancang2 nye nak cari rumah yang ok untuk dijadikan aset..so mungkin boleh invest utk beli rumah lagi besar lak nanti..so kesahnye aritu aku ngan cousin aku yakni shasha..gi tgk apartment baru naik kat sek 25 shah alam..harga RM218K..agak murah jugak jika nak dibandingkan kat tempat lain dengan keluasan 971sf..plan nak rumah tu dah lame..cume ade hari tu aku ngn die g tgk show room...g tgk rumah contoh..dan akhirnya shahsha sign..aku??deposit x cukup..aku try mintak kat makteh..tapi dukacita makteh x boleh nak depositkan.huhu..shasha je la yang amek..sedeyh..

apartment damai sek 25 shah alam

so skarang ni aku masih mencari rumah2 yang best2..yang murah..range harge dalam 250k ke 300k..so kalau ade sesape ade kawan2..agen rumah ni..boleh la cari2 kan ye..

rumusan bulan lepas tu je la kot..tade ape dah la.hmmm...ouh ye...ade lagi..bulan lepas g bercuti..g bukit merah..hehe..lame x g tu..so 3 family kitorg decide utk pegi bercuti kat sane..so far enjoy..abis jugak mase cuti tu..heheh..tapi nak last day tu jadi perkara yang x di jangka..one of family member kene shock ape taf..allergic katenye..tetiba sesak nafas..n malam tu terus dikejarkan ke hospital taiping..n malam tu jugaklah dibawa dengan ambulance terus ke s.alam..demc..n kitorang yang plan nak balik the next day pulak terpaksa tangguhkan perjalanan di ipoh bila highway utara selatan jam teruk..20kmh..bile nak sampai..the next day pulak baru balik..terpaksalah aku amek EL..
Bermesra ngn parrot..sapo tah namo eh..

Boomerang..cuak siot..percubaan berani mati..buat peace..

aku..adik aku..adik aku..kezen aku..dan makcik aku..

emm..so stakat tu je lah kot..cerita bulan lepas..bulan ni punye stori nanti aku update..mungkin ade story yang lagi best..huhu..see u then...

salamm..

Sunday, September 23, 2012

Nuffnang - blog advertising community

9/23/2012 01:49:00 AM Posted by Andy Fairuz , No comments
Semestinya ramai yang telah mengetahui tentang laman pengiklanan ini.. Nuffnang atau mungkin ramai jugak lah yang telah memungut hasilnya disini..bagi sesetengah blogger..mereka banyak menghabiskan masa mereka mengupdate laman blog mereka dengan cerita2 menari terbaru untuk bacaan umum mahupun private..dan mungkin ramai yang menggunakan blog sebagai kedai maya untuk berurusniaga..cari duit tambahan..sebab tu ramai yang setuju jika saya katakan blog tempat cari rezeki di internet..

perkara ni mungkin agak lapuk nak di bincangkan..tapi..yup ia masih berjalan..berniaga menerusi blog..semestinya nampak akan aliran wang masuknya..ye lah..ade orang minat dengan barangan yang dijual ade lah untungnya..tapi bagaimana pulak bagi mereka yang banyak menghabiskan masa hanya dengan berkongsi kesah..berkongsi pendapat seperti saya ni..update cerita terbaru..berita terkini..mana untungnya wat kerja ni..jom kita tgk ni..

http://2.bp.blogspot.com/-2T59bMagyFk/Tx49czngZcI/AAAAAAAABZI/HeUksPcPpmE/s1600/bsh1.jpg 
Blog Serius - sehingga kini mempunyai lebih dari 100juta pageview

Berbalik pada cerita asal kita..laman sesawang Nuffnang yang memberi peluang para blogger mendapat sedikit imbuhan bagi sesiapa yang menempekkan keratan iklan di blog mereka..iklan dari mane?dari mane2 syarikat berdaftar dengan mereka yang nak buat pengiklanan tersebut..secara tak langsung, blogger ni dibayar jika ade mane2 iklan yang di view oleh pembaca blog..

first time anda ke page Nuffnang ni anda akan lihat screen dibawah..register dulu..then ikut segala arahan yang diberikan..mudah..dan selepas itu jangan lupa untuk anda tempekkan keratan iklan di ruangan blog anda..nanti xdapat lak upah..




beberapa perkara yang anda boleh tahu jika anda mendaftar..antaranya..
Blog Stat..:
so boleh tau la bape ramai yang view blog anda..dari mane datangnye..camane diorg boleh datang blog anda..
tak ramai pun viewer..
Lagi yang bestnye adalah part komisyen yang kite terima..disini kita boleh tgk brape banyak yang kite dah earn..setiap pembaca unik yang klik pada iklan tersebut mungkin melayakkan kita untuk dapat sedikit upah..dan untuk blog saya ni..disebabkan takde la ramai sangak viewer nye..ade la sket..
ade la sket duit




So skarang anda dah tau camne blogger ni menjana wang hasil dari karya penulisan dan perkongsian  mereka?mudah bukan..pade sesape yang belum register boleh daftar skarang..mula bekarya...kongsikan apa yang anda rasa boleh dikongsi bersama..tapi ingat jang sebarang kongsi..kang x pasal2 kene 114A..tau kan ape bende nye tu..xtau..silalau gugel..ok..slamat berjuang..dan selamat menjana pendapatan..



Monday, September 10, 2012

Tarian kuda gaya gangnam..

9/10/2012 04:53:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
ape punye stail la ni..yup memang cam happening je tgk cara dia menari terkinja2 tu..hehe..boleh layan beb..tapi ade la 2 3 kelompok manusia yang mengkaji perihal gangnam style ni..n ade setengahnya aku bersetuju..dan aku terima dengan hati terbuka..tapi ade segelintir yang mengarut..

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505441286152045&set=a.168083329887844.41614.162729517089892&type=1&theater

link atas ni yang ok..aku setuju benar..tapi ade yang kate pasal lagu ni hina nabi lah..cite pasal naik buroq la..amende la tu..xde kene mengena kot..tau la x suka gangnam tu..tapi x payah la buat cite bukan2..

aku setuju kalau kate lagi ni ajak orang rosak akhlak..memang dari segi lirik dan video klipnya camtu pun..so kite ni jangan la dok ikut mende yang mengajak orang rosak akhlak..kan..bagi tau sume orang mende ni x elok sebab memang x elok..xpe la..ni nak bitau mende x elok tapi dok buat cite x btol..

hmm..tu satu hal..ade segelintir golongan pulak..da ade orang bagi nasihat..bongkar tentang rosaknye akhlak si gangnam style ni..dia pulak boleh kutuk orang yang bagi nasihat tu..kate sebok kaji pasal gangnam ni tapi alquran xreti nak kaji..ape punye statement la tu..masalahnye alquran da ade yang kaji pun..tu pun bukan ko nak ikot..lagi mau kate gangnam style ni AWESOME...bodoh agaknye..da tentu2 la camtu stylenye..terang2 rosak akhlak..

aku tgk mende yang di bawak ni memang style..cam happening je kalau wat kan..tapi bila da tau..n da ade yang bagi nasihat..lagi style kalau x ikot kn..

part time job

9/10/2012 04:13:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..bukan nak buat iklan kat sini..just nak share..

mgu lepas ade jumpe satu iklan part time kat internet..RM500 - RM2000..sesaje je isi form tu..kate nye step by step punye program..ikut step boleh ade income camtu..sehari lepas tu mat salleh call..Jeffry katanya..dari New York US..buat program ni da lebih 16 tahun..stay kat Malaysia lebih 6 tahun..tapi dia call dari malaysia la..ikut pada iklan yang aku bace tu SOHO Workshop..dia call untuk set kan appointment dengan aku..huhu..speaking mat salleh la aku..so aku set kan pada 8 Sept 2012 kol 2.15pm..dia confirmkan date tu n suruh aku datang sharp..

selama seminggu aku dok la search kat internet pasal program ni..kebanyakannya kate SOHO ni satu program bekerja dari rumah..Small Office Home Office..so aku pun rase cam best je la..sebab boleh keje kat umah..lgpun keje part time..n aku jugak gugel la pasal si mamat jeffrey ni..kot2 ade buat bisnes haram ke..scam ke..perompak ke..penjenayah pulak kan..mane nak tau..setelah gugel menggugel..tak jumpe pulak apa2 pasal mamat ni..n pasal program ni..then aku redha je lah pegi appointment tu..dengan harapan ade la keje aku boleh buat part time..

tiba masa di janjikan..ho ye..appointment tu kat ampang park..aku drive sampai asiajaya..park keta kat sane..nak bawak sampai kl kang kene parking lg..jalan jem..minyak lagi..then aku nek LRT je sampai ampang park terus..sampai kol 2 pm..ade 15 minit lagi aku pun round cari office dia..tepat 2.15 aku masuk office dia tu..

then ade chinese women sorang..welcome aku..aku perkenalkan diri sebagai andy..n mintak aku isi name, email kat satu form..then sorang mamat mat salleh datang jumpa aku..introduce diri dia sebagai Jeffrey..tgk x macam mat salleh US pun..yang tinggi2..rambut perang..muka ade iras Kevin Zahri yang pakar pemakanan tu..so korang boleh bayang la kan..lebih kurang tinggi aku jugak..pastu dia mintak tunggu kejap untuk ade beberapa org lagi nak datang..

dalam bilik tu aku tgk banyak poster2, gambar, flyers..tampal kat dinding ofis dia tu..n sumanya berkenaan dengan HERBALIFE..huhu..aku cuba menidakkan fikiran aku yang progran yang dia buat adalah program herbalife..sebab aku da malas nak buat da mende2 camni..

dalam 230 camtu dia mulakan presentation dia..perkenalkan diri dia..n kejayaan dia..dan terus bercerita..dan ceritanya itu adalah cerita tentang HERBALIFE tu..hahaha..aku da kene game..igtkan keje ape..rupanya ajak buat bisnes..yup memang tak dinafikan produk nye bagus..untuk kurus n untuk gemok ape sume tu..tapi problemnye aku da malas nak jual2 barang ni..bukan masa aku..tu belom masuk pasal marketing plan suma lagi..aku tamo tau pun..kadang2 aku terpikir..nak jugak try buat..beli produk dia n try..pastu promot..tu je..tapi mengenang kan harga dia yang mak datok..aku rase xpalah..mende ni x sesuai dengan aku kot..kalau dah kene maintain RM500 tiap2 bulan..ape cer..tu utk produk la..kalau xmo guna produk..just bekerja sebagai promoter produk je la..

kerja dari rumah nye ape??haa..iklankan kat internet n cari buyer..all over the world..but then aku bitau aku tamo jual barang n i hv experience doing this kind of job n letih da..tp biasa lah..dia cakap jangan samakan dengan pengalaman lepas..heheh..ayat pancing..then aku straight to the point dengan dia cakap aku x brape berminat dengan program ni..tapi aku alas la sket..aku cakap benda ni memang interesting n kalau ade pape aku akan call..huhu..

so skarang xde la part time job utk aku..so kawan2 kalau ade part time job..sila lah beritahu aku ye..bosan wiken dok umah disamping menambah pendapatan..

p/s: ni website yang aku jumpa tu
http://teamsupercoach.com/bizworks/bizworks/en/index.jsp?ref=jeffrey.connie

Friday, August 10, 2012

Ujian Ramadhan

8/10/2012 04:48:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
Hari ni Jumaat..bersamaan 21 Ramadhan..sedikit ujian aku terima..

Hari ni pergi solat jumaat kat masjid belakang..ikut Mydin tu..sebab balik solat nanti nak g mydin beli barang sket..sampai masjid dah azan..orang ramai da kat masjid..lepas amek wudhuk terus masuk dalam masjid cam biase..masjid agak full..so terpaksalah duduk berhimpit sket..sebelum start khutbah aku da dapat tempat duduk dalam masjid..

Khutbah arini pasal nuzul quran baru2 ni..aku dengar dengan penuh khusyuk..sampai abis khutbah aku dengar..so bila abis khutbah..nak start solat..lepas qamat semua amek tempat nak solat..aku td yg sedikit terhimpit terus cari saf di hadapan sket..takde ruang..aku kedepan lagi nampak ade ruang kosong..xsempat aku sampai ke saf tu dah ade org lain plak masuk..terus aku ke depan lagi..kehulu kehilir aku cari ruang kosong..takde..aku cuba ke bahagian tepi masjid..kot ade sedikit ruang untuk aku solat..tak de jugak..imam da bersuara suruh rapatkan saf agar yg berada di luar dapat ruang untuk solat..tapi still xde ruang untuk aku penuhi..

dari tepi masjid aku keluar..terus ke belakang..cari ruang kat situ jugak..masih tiada..akhirnya aku ke belakang skali.di luar masjid.ruangan berbumbung penuh..ade sedikit ruang yg tidak berbumbung..tapi masih di dalam saf..aku terus menyambung saf tersebut..dan terus mengangkat takbir..terasa panas di tapak kaki..semakin lama semakin panas..huhu..semakin lama semakin kebas..aku cuba lupakan kepanasan tersebut..dalam hati aku cuma rasa syukur sebab dapat jugak aku solat..

timbul rasa keinsafan bila aku rasa ujian ini dari Allah yang nak menguji aku di bulan Ramadhan ni..aku dapat merasai kepanasan dunia di bawah tapak kaki aku ni..baru ujian dunia..akhirat sok tentu lagi teruk..apapun aku bersyukur..dapat selesaikan solat jumaat aku walaupun dalam keadaan di uji begitu..

Alhamdulillah..

Friday, June 01, 2012

Parking free punye pasal..

6/01/2012 01:10:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..harini keluar ofis pukul sebelas malam..hahah..gile..semuanya gara-gara nak parking free..

kesahnye..semenjak akhir2 ni aku mmg slalu parking kat tempat visitor parking kat ofis tu..sebab aku akan balik lewat tiap2 hari..dan kebiasaannya gate parking tu akan di buka dalam kol 7 - 730 malam camtu..lewat2 pun pukul 830 malam..so by dat tyme aku nak balik tu kire dapat la parking free..daripada aku nak menapak ke mydin blakang tu..malas aku..alang2 ade parking free kn..

so harini td cam biase kol 7 aku cekedaut ke gym..dalam misi menguruskan badan ni kan..gate tu x bukak lagi..so normal la..sebab tyme2 camni mmg biase xbukak lagi pun..lepas berworkout sejam 2..nak balik la..lgpun malam ni ade appointment ngan member pasal website die tu pukul 1030 mlm..mase tu da kol 9..aku pun balik ke opis balik nak keluar lah..skali tgk gate tu x bukak lagi..ayo..aku pun patah balik ke summit jalan2 kat situ..kebetulan ade pameran bonsai n stone..tgk2 dulu..pastu dalam kol 1015 tu aku balik ke opis balik utk tgk parking tu..nak balik lah ni..skali xbukak jugak lagi..brader yang jage parking tu boleh siap rilek bace paper lagi..

adoiyai..perut da lapa..appointment ngan member terpakse dikenselkan..esok malam baru jumpe..pastu aku lepak je la dalam kete sambil menanti gate bukak..kete aku da la dekat ngan gate tu..nampak la..mate makin mengantuk..aku jatuhkan seat lepak situ jap..kalau aku keluar je terus mau kene 20-30 hengget gak ni..tape la lepak je..tunggu punye tunggu..aku tgk brader tu keluar masuk kaunter tiket tu..x bukak2 jugak..adoiyai..

then dalam kol 11 camtu baru aku tgk dia bukak gate tu n tutup semua lampu kat kaunter tiket tu..dia nak balik dah..aku yang dalam kete menunggu ni nak gerak la..skali rupanya brader yang jage kaunter tiket tu betul2 park kete sebelah kete aku..gelabah bewak la aku dalam tu..cover2 je dok dalam kete..kot dia prasan..huhuh..lepas 5 minit dia blah..aku pun ape lagi..start kete..terus keluar..huhu..

semuanya gara2 nak parking free punye pasal..x pasal2 kene tunggu sampai 11 malam..nak pedajal aku la tu..huhuh..pasni x parking dalam dah..huhu..serik....

Wednesday, May 30, 2012

kesah Mei

5/30/2012 12:00:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
nak diceritakan bahawa bulan Mei 2012 meninggalkan banyak kesah untuk dikongsi bersama. Dan sudah semestinya kesah pergi seorang ahli keluarga yang agak rapat dengan aku..

pagi 2 mei aku dapat msg dari ibu suruh contact dia balik sebab ibu call aku x angkat sebab aku dalam meeting..than dalam kol doblas tengahari baru aku call balik..ibu cakap nak ajak aku g hospital tgk kak long yang mase tu tengah koma kat hospital sugai buloh sebab denggi..aku cakap aku xdapat pegi sebab ade kerja yang aku kene selesaikan.

then petang tu dalam kol 6 ibu msg lagi kate kak long ade 20% je lagi utk hidup..bederau darah aku..then ibu call cakap suruh balik cepat amek amirul kat rumah dan terus ke hospital..dalam kol 730 aku bergegas balik..bile aku sampai rumah dalam kol 8 tgk amirul xde kat rumah dan aku call ibu nak tanye pasal amirul..tapi ape yang aku dapat adalah satu berita sangat sedih..ibu dengan keadaan tersedu sedu bagi tau kaklong dah xde..
abang, along dah takde..
aku xboleh kate apa2 da..terkedu..Ya Allah..Senang benar Kau mencabut nyawa..Allah maha berkuasa atas segalanya. Amirul td keluar pegi beli makanan terdetik utk call ayahnya..dan dapat berita yang sama bahawa along dah xde..dalam keadaan menangis teresak2..dia balik dan aku terus bawak dia bersama shahira ngan nadiah..terus pecut kete g hospital sungai buloh..sampai dalam kol 9..kat hospital ramai dah ade..masuk je wad tu..aku tgk sekujur tubuh kaku atas katil dan semua menangis di kelilingnya..aku jugak xdapat menahan kesedihan menangis..aku masih mampi mengawal emosi..tgk dari jauh..dari hujung katil..tapi bila makngah panggil utk datang dekat tgk kak long..sampai je aku kat sisi katil betul2 di sebelah muka along, aku betul2 xdapat tahan lagi perasaan ku..menangis lah aku teresak2..ya walaupun dia hanya kakak saudara aku..tapi dia aku dah anggap macam kakak aku sendiri..

rupanya malam tu kak long masih ada..tapi bergantung sepenuhnya dengan machine..alat bantuan pernafasan..thentepat jam 12 thm malam tu doktor mintak keputusan ahli keluarga terdekat utk decude samada nak teruskan atau nak lepaskan dia..so sebab xnak die terus terseksa..terpaksa di lepaskan..depan mata aku nurse tu cabut alat2 kat mesin tu..de depan mata aku jugak lah aku tgk graf kat machine tu satu satu mendatar..dan akhirnya jam 1.25 pagi 3 mei 2012 along pergi meninggalkan kami semua buat selama-lamanya..

Malam tu semua diselubungi suasana suram dan sedih..aku susah nak tdo malam tu..kol 330 dapat lena kejap then kol 4 pagi dapat call dari hospital katenye jenazah akan sampai kejap lagi..then terus ke rumah makngah siapkan ape yang patut..

pagi tu aku tolong dalam selesaikan hal2 pengurusan jenazah along..call van jenazah, beli kain kafan, sampai selesai..cume mandikan je..bukan kerja aku..sampailah ke kebumikan jenazah along..semua depan mata aku dan aku bantu..

lepas kebumi..tahlil..berturut-turut selama 3 malam..dan alhamdulillah..murah rezeki arwah bile ramai yang hulurkan bantuan sepanjang 3 hari tahlil berlangsung..kehilangan along dirasai oleh seluruh ahli keluarga dan jugak sahabat2 dia..even sampai ke hari ini pun aku masih merasainya..

doa aku untuk arwah..semoga dia sejahtera di sana..giliran dia dah tiba tanpa siapa pun tahu..memang benar..kematian itu membawa keinsafan dalam diri kita..cukupkah bekalan kita nak bawa jumpa yang maha kuasa nanti bila kita tak tau bilakah masanya kita akan di jemput..Semoga along aman..kami sentiasa doakan kesejahteraan along kat sana..

Rest In Peace - Nor Azlin Md Razali ..

nota kaki - Along pergi di sebabkan serangan denggi mengejut.. Dengue Shock Syndrome..

Monday, April 16, 2012

ade lagi murah..

4/16/2012 03:59:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
huhu..gile lah..baru dapat tau pasal emas UOB..lagi murah..and sediakan emas 999..adoiyai...baru aku check ni..1 gram sama dengan RM 164.40..huhu..tyme aku beli kat KFH aritu RM170.68..then tyme aku topup stock emas aku aritu 1 gram RM 169.80.. then UOB, tgk pade spread hargenye pun tak jauh beza..harga dia beli RM 162.40..beza cuma RM 2 je..huhu..emm..

tapi ade jugak con..minimum kene beli 20g..kalau nak tunggu nak beli 20g memang lambat lagi la aku nak membeli nya..takpalah..yang dah ada ni topup je la nanti..kot ade rezeki leih ke nak beli yang lain plak..mane tau kan..

so kawan2 yang kat luar sana..bila lagi nam mulakan pelaburan..jangan pikir skarang..pikir 10 tahun akan datang..setel..mulai skarang bolehlah lupakan ASB..huhu..jom mulakan pelaburan emas..berbaloi2..takda risiko..

Monday, April 09, 2012

mari menulis semula..

4/09/2012 02:55:00 PM Posted by Andy Fairuz No comments
tajuk kita hari ini mari menulis semula..ini bermakna saya ingin mengajak tuan2 dan jugak diri saya untuk menulis semula setelah sekian lama tak menulis..pada yang menulis la..dapa yang membaca..mari membaca semula..setelah lama dah tak baca blog saya ni..

nak kata da tak bizi..tak jugak..malah semakin bizi..dengan nak siapkan portal lagi..montaj lagi..website lagi..nak organize program lagi..huhu..ate bizi bebeno..tapi tape la..syok plak bace tulisan2 orang sampai rase nak menulis jugak..

so bace la mane yang patut..gua no hal beb..

salam..