Skip to main content

Featured

MyPickupTrip

Awal tahun aritu lepas tengok trip yang aku buat ke Korea boleh dikatakan berjaya walaupun dengan sedikit  kekurangan, so aku plan untuk buat lagi trip ke Korea. Tapi lepasni aku tak gerak dengan personal account aku. Aku decide untuk create satu nama untuk aku jalankan semua trip ni. Dan trip-trip yang aku buat bukan setakat ke Korea malah lebih lagi.

Nama yang aku pilih adalah "My Pickup Trip - Let's Travel". Sebab kenapa nama ni di pilih kerana masa tu dok sibuk pasal pickup line - ciaaa ciaa ciaaa... so aku ambil perkataan pickup tu dan tambah trip belakangnya memandangkan ia berkaitan dengan trip and travel.

Dan trip pertama aku under MyPickupTrip ni adalah ke Seoul, South Korea sekali lagi pada bulan April lalu. Alhamdulillah 2 group yang pergi. 1 group tu memang private group, dan 1 group lagi adalah open group. 12 orang kesemuanya. Memang tak dinafikan terdapat beberapa kekurangan dari segi pengurusan makan, namun pada aku ianya boleh dikatakan berjaya memandang…

Godam

sekarang ni dok heboh pasal website kerajaan malaysia kene hack..satu demi satu laman web agensi2 kerajaan ni di ceroboh..tak ketinggalan laman web agensi pendidikan di negara ini seperti UiTM, Politeknik dan sebagainya..perkara ini berlaku akibat daripada tindakan pihak kerajaan yang ingin menyekat penggunaan laman sesawang berorientasikan perkongsian fail dari masuk ke negara ini..ini kerana pengguna internet di negara ini bebas memuat naik dan turun segala bentuk bahan di internet tanpa mengira hakcipta bahan tersebut..

kesan daripada itu muncullah satu pihak yang menentang tindakan kerajaan itu yang berpengkalan di luar negara telah menyerang website2 agensi2 kerajaan di malaysia ini sebagai tanda protes..mereka menggelarkan diri mereka Anonymous hackers..huhu..memang da banyak da website2 kat seluruh dunia ni diorang da pecah masuk..memang hebat diorang ni..

pandangan aku..diorang ni kira bagusla jugak sebab tau je isu2 sensitive rakyat internet di seluruh dunia ni..bila mereka mengatakan yang setiap pengguna internet mempunyai hak mereka tersendiri untuk menggunakan perkhidmatan di atas talian ni dengan cara apa sekalipun.siap tau tu kerajaan malaysia akan banned file sharing punye website ni..

bukan la nak menyokong diorg ni..memang tindakan diorang hack website ni sesuatu yang tak betul..tapi pihak kerajaan juga perlu tau kenapa jadi camni..betul jugak kata diorang yang ini adalah kebebasan setiap penggunan internet seluruh dunia..mereka yang menggunakan perkhidmatan perkongsian file ni jugak kadang2 ade yang berbayar bagi memudah kan transaksi..so itu da jadi hak diorang utk gunakannya dengan apa cara sekalipun..